Delikatny sernik z rosą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO KRUCHE:
-wszystkie składniki wyrabiany na kruche ciasto
-gotowe owijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki
MASA SEROWA:
-ser miksujemy z cukrami i żółtkami
- dodajemy olej,mleko,budynie dalej miksując do odealnej
gładkiej masy( będzie dość rzadka,ale taka ma być :)
Rozgrzewamy piec na 180 C ( Ja piekę na termoobiegu)
1.Kruche ciasto wałkujemy,lub odrywamy i wykładamy na blaszce.
2.Brzegi "podciągamy" na wysokość ok 1cm/1.5 cm.
3.Wlewamy delikatnie masę serową
i wstawiamy do piekarnika
4.Pieczemy 40 min.
5.W tym czasie ubijamy białka na pianę
- dodajemy szkl.cukru
-2 cukry wan.
Po 40 min.wyjmujemy sernik z pieca,wlewany pianę.
Zmniejszamy temp.pieca do 140-150C i pieczemy
ok.15-20 min do uzyskania delikatnie złotawego koloru ;)
Komentarze