Sernik z Rosą

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Mój ulubiony,zawsze gości u nas na stole na święta i specjalne okazje.

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:

    ok.300 g mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    5 łyżek cukru pudru
    2 żółtka
    125 g masła lub margaryny (pół kostki)

    Masa Serowa:

    1 kg twarogu z wiaderka
    2 całe jajka
    4 żółtka
    3\4 szkl.cukru
    mały cukier waniliowy lub aromat
    2 budynie waniliowe lub śmietankowe po 40 g
    0,5 szkl.oleju
    1 szkl.mleka

    Pianka z Rosą:

    6 białek
    1 szkl.cukru
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Serniki Desery

Sernik z rosą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczynamy od zrobienia kruchego ciasta,mąkę z proszkiem i cukrem pudrem przesiewamy przez sitko do miski,wsypujemy cukier waniliowy,wbijamy żółtka,a białka odkładamy w osobnej misce na piankę z rosą,masło kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do miski,całość siekamy i szybko zagniatamy kruche ciasto.
    Blaszkę o wymiarach 25x36 wyłożyć papierem do pieczenia,spód wylepić kruchym ciastem i odstawić na bok.

    Do miski wbijamy całe jajka i żółtka,wsypujemy cukier i miksujemy do momentu uzyskania jasnej masy w kolorze koglu moglu,następnie wrzucam twaróg,miksuje dokładnie,wsypuje cukier waniliowy lub aromat,wlewam olej,oraz budynie rozrobione w mleku,miksuje krótko do połączenia i wylewam na surowy spód.
    Blaszkę wkładam do piekarnika nagrzanego na 180 C bez termoobiegu i piekę 45 min.

    Krótko przed upływem 45 min.pieczenia zaczynam ubijać pianę z białek ze szczyptą soli na sztywno,następnie stopniowo wsypuje cukier,miksuje do uzyskania sztywnej piany.
    Po upływie 45 min.otwieram piekarnik,wyciągam blaszkę i nakładam pianę,wyrównuje wierzch i wkładam blaszkę z powrotem do piekarnika,piekę przez 10 min.pamiętając o tym,jeśli przetrzymamy dłużej,zamiast pianki z rosą,powstanie beza.
    Sernik najlepszy jest następnego dnia,najlepiej po wystudzeniu schować na noc do lodówki.

Porady

Nie można za długo przetrzymać sernika po nałożeniu piany,bo zamiast pianki z rosą,powstanie beza.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować