Mój ulubiony,zawsze gości u nas na stole na święta i specjalne okazje.
1 godz. 10 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Ciasto:
ok.300 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego
5 łyżek cukru pudru
2 żółtka
125 g masła lub margaryny (pół kostki)
Masa Serowa:
1 kg twarogu z wiaderka
2 całe jajka
4 żółtka
3\4 szkl.cukru
mały cukier waniliowy lub aromat
2 budynie waniliowe lub śmietankowe po 40 g
0,5 szkl.oleju
1 szkl.mleka
1.Zaczynamy od zrobienia kruchego ciasta,mąkę z proszkiem i cukrem pudrem przesiewamy przez sitko do miski,wsypujemy cukier waniliowy,wbijamy żółtka,a białka odkładamy w osobnej misce na piankę z rosą,masło kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do miski,całość siekamy i szybko zagniatamy kruche ciasto.
Blaszkę o wymiarach 25x36 wyłożyć papierem do pieczenia,spód wylepić kruchym ciastem i odstawić na bok.
Do miski wbijamy całe jajka i żółtka,wsypujemy cukier i miksujemy do momentu uzyskania jasnej masy w kolorze koglu moglu,następnie wrzucam twaróg,miksuje dokładnie,wsypuje cukier waniliowy lub aromat,wlewam olej,oraz budynie rozrobione w mleku,miksuje krótko do połączenia i wylewam na surowy spód.
Blaszkę wkładam do piekarnika nagrzanego na 180 C bez termoobiegu i piekę 45 min.
Krótko przed upływem 45 min.pieczenia zaczynam ubijać pianę z białek ze szczyptą soli na sztywno,następnie stopniowo wsypuje cukier,miksuje do uzyskania sztywnej piany.
Po upływie 45 min.otwieram piekarnik,wyciągam blaszkę i nakładam pianę,wyrównuje wierzch i wkładam blaszkę z powrotem do piekarnika,piekę przez 10 min.pamiętając o tym,jeśli przetrzymamy dłużej,zamiast pianki z rosą,powstanie beza.
Sernik najlepszy jest następnego dnia,najlepiej po wystudzeniu schować na noc do lodówki.
Porady
Nie można za długo przetrzymać sernika po nałożeniu piany,bo zamiast pianki z rosą,powstanie beza.
Komentarze