Sernik z rosą

5 (1 ocen)

  • 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Pyszny tradycyjny sernik, który króluje na stołach w wielu polskich domach przy różnych okazjach jak również w święta.

  • 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto
    2 szklanki mąki
    0,5 kostki margaryny
    2 żółtka
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki śmietany
    0,5 szklanki cukru

    Masa serowa
    1,20 kg sera
    1 kostka masła
    10 jajek
    1,5 szklanki cukru
    2 budynie wanilinowe
    1 cukier waniliowy
    Olejek pomarańczowy i cytrynowy

    Rosa
    4 białka
    4 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Serniki

Sernik z rosą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia dodaj cukier, margarynę, żółtka i śmietanę. Zagnieść ciasto. Blachę o wymiarach 26 x35 wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż rozwałkowane ciasto.

    Ser zemleć, utrzeć na puszystą masę z żółtkami, dodać po kilka kropli olejku cytrynowego i pomarańczowego.
    Białka ubić na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym, połączyć z masą serową, dodać roztopione i przestudzone masło na koniec budynie. Wszystko dokładnie wymieszać. Masę serową wylać na ciasto i wstawić do nagrzanego do 180 st.piekarnika na 1 godzinę, na 15 minut przed końcem pieczenia ubić białka z cukrem i pianę wyłożyć na ciasto.

Porady

Po upieczeniu zastaw sernik w piekarniku przy uchylonych drzwiach na około 10 minut

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować