SERNIK Z PRALNIKAMI DAKTYLOWYMI

0 (0 ocen)

Sernik idealny na święta..wilgotny, puszysty i do tego niskokaloryczny. 100 g to tylko 138 kcal, zapraszam:)

Składniki:

  • Spód:
    1/3 szklanki otrąb żytnich – 35 g
    1/3 szklanki otrąb owsianych- 40 g
    10 g płatków żytnich
    ½ łyżeczki przyprawy do piernika
    15 g cukru trzcinowego
    85 g jogurtu naturalnego 0%

    Masa serowa:
    760 g sera białego chudego
    1 jajko
    2 białka
    8 łyżeczek stevii lub cukru brzozowego
    25 g mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka krojonej skórki cytrynowej
    Szczypta soli
    80 g jogurtu naturalnego 0 %
    100 ml mleka 1,5 %

    Dodatkowo:
    120 g pralinek daktylowych,przepis tutaj: http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/mini-pralniki-daktylowe-5
    10 g powideł śliwkowych
    5 g wiórek kokosowych
    Tortownica 17 cm
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik z pralnikami daktylowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0qg224u 1. Spód:
    Do miski przełożyć oba rodzaje otrąb, dodać płatki żytnie ,
  • image-22vj1on 2. przyprawę do piernika oraz cukier trzcinowy. Wymieszać.
  • image-23cv2fa 3. Dodać jogurt naturalny i po raz kolejny wymieszać.
  • image-0y6d4sf 4. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć masę na spód i wyrównać. Piec w 180 st około 15-20 minut. Wyjąć z piekarnika, zostawić do ostygnięcia.
  • image-1q7m8g0 5. Masa serowa:
    Ser trzykrotnie zmielić w maszynce do mielenia.
  • image-1q36i4b 6. Do miski wbić żółtko , dodać stevię i utrzeć na jasny i puszysty krem. Dodać jogurt i dokończyć ucieranie. Do miski wsypać skórkę cytrynową, dodać mleko i dobrze wymieszać.
  • image-1cb8nko 7. Następnie cały czas mieszając mikserem po łyżce dodawać zmielony ser. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i dobrze wymieszać aby nie było grudek. Trzy białka ubić na sztywną pianę ze szczypta soli. Pianę delikatnie wmieszać w masę serową.
  • image-0he699k 8. Na przygotowany spód wyłożyć część masy serowej- około 1/3 masy. Na masie ułożyć daktylowe pralinki. Wyłożyć resztę masy serowej.
    Tortownicę zabezpieczyć folią aluminiową. Wstawić ja do blaszki wypełnionej wrzątkiem do 1/3 wysokości. Piec około 55-60 minut w kąpieli wodnej w 170 st. Wyłączyć piekarnik, sernik ostudzić. Przełożyć sernik do lodówki na całą noc.
  • 9. Dekoracja:
    Kolejnego dnia dżem rozpuścić. Rozpuszczonym dżemem posmarować wierzch sernika a następnie posypać wiórkami koksowymi i wstawić do lodówki na kolejne 30 minut. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Daktyle Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować