Sernik idealny na święta..wilgotny, puszysty i do tego niskokaloryczny. 100 g to tylko 138 kcal, zapraszam:)
Składniki:
Spód:
1/3 szklanki otrąb żytnich – 35 g
1/3 szklanki otrąb owsianych- 40 g
10 g płatków żytnich
½ łyżeczki przyprawy do piernika
15 g cukru trzcinowego
85 g jogurtu naturalnego 0%
Masa serowa:
760 g sera białego chudego
1 jajko
2 białka
8 łyżeczek stevii lub cukru brzozowego
25 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka krojonej skórki cytrynowej
Szczypta soli
80 g jogurtu naturalnego 0 %
100 ml mleka 1,5 %
Dodatkowo:
120 g pralinek daktylowych,przepis tutaj: http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/mini-pralniki-daktylowe-5
10 g powideł śliwkowych
5 g wiórek kokosowych
Tortownica 17 cm
Sernik z pralnikami daktylowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Spód:
Do miski przełożyć oba rodzaje otrąb, dodać płatki żytnie ,
2. przyprawę do piernika oraz cukier trzcinowy. Wymieszać.
3.Dodać jogurt naturalny i po raz kolejny wymieszać.
4.Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć masę na spód i wyrównać. Piec w 180 st około 15-20 minut. Wyjąć z piekarnika, zostawić do ostygnięcia.
5.Masa serowa:
Ser trzykrotnie zmielić w maszynce do mielenia.
6.Do miski wbić żółtko , dodać stevię i utrzeć na jasny i puszysty krem. Dodać jogurt i dokończyć ucieranie. Do miski wsypać skórkę cytrynową, dodać mleko i dobrze wymieszać.
7.Następnie cały czas mieszając mikserem po łyżce dodawać zmielony ser. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i dobrze wymieszać aby nie było grudek. Trzy białka ubić na sztywną pianę ze szczypta soli. Pianę delikatnie wmieszać w masę serową.
8.Na przygotowany spód wyłożyć część masy serowej- około 1/3 masy. Na masie ułożyć daktylowe pralinki. Wyłożyć resztę masy serowej.
Tortownicę zabezpieczyć folią aluminiową. Wstawić ja do blaszki wypełnionej wrzątkiem do 1/3 wysokości. Piec około 55-60 minut w kąpieli wodnej w 170 st. Wyłączyć piekarnik, sernik ostudzić. Przełożyć sernik do lodówki na całą noc.
9.Dekoracja:
Kolejnego dnia dżem rozpuścić. Rozpuszczonym dżemem posmarować wierzch sernika a następnie posypać wiórkami koksowymi i wstawić do lodówki na kolejne 30 minut. Smacznego!
Komentarze