Sernik z murzynkiem

4.34 (183 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 10 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Przepyszny w smaku, kremowy i o ciekawym wyglądzie sernik, który smakuje jak... sernik z czekoladą :) uwielbiam go! Mama piecze go od lat (wiem, że przepis dostała od kogoś z rodziny), ja sama też piekłam już z 3-4 razy, ale nigdy nie doczekał się zdjęcia :) taki jest pyszny, że znika moment!

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • Murzynek:
    2 szkl. mąki pszennej
    1/4 szkl. przegotowanej wody
    1 margaryna
    4 jajka
    1 szkl. cukru
    1 cukier waniliowy
    3-4 łyżki gorzkiego kakao
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa serowa:

    1 kg dobrej jakości białego sera
    3/4 szkl. cukru
    3 jajka
    1 budyń śmietankowy
    1 cukier waniliowy
Wystaw ocenę:

4.34 (183 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Serniki Desery

Sernik z murzynkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sernik z murzynkiem 1. Murzynek: Do rondelka wkładamy margarynę, dodajemy cukier kakao i wodę i zagotowujemy cięgle mieszając. Z powstałej masy odlewamy 3/4 szklanki - zostawiamy na polewę. Masę lekko studzimy i dodajemy kolejno jajka, mąkę i proszek do pieczenia, dokładnie mieszamy.
    Blaszkę (25x36cm) wyłożoną papierem do pieczenia smarujemy cienką warstwą gęstej masy kakaowej.
  • Sernik z murzynkiem 2. Masa serowa: Ser przełożyć do miski, wbić żółtka, dodać wszystkie pozostałe składniki i zmiksować na jednolitą masę, następnie do masy dodać pianę ubitą z pozostawionych białek, wymieszać łyżką do połączenia. Masę wylać na kakaowy spód, następnie na nią powoli i ostrożnie wykładamy pozostałą masę kakaową - ja to robię tworząc łyżką kleksy, które następnie staram się rozsmarować po powierzchni sera. Wytworzą nam się samoczynnie nierówności, które nadają uroki sernikowi.
    Sernik pieczemy 1 godzinę 180 stopniach.
  • Sernik z murzynkiem 3. Polewa: Pozostawioną masę kakaową podgrzewamy (np. w garnku z gorącą wodą), aby się rozpuściła i polewamy nią przestudzony sernik. Posypujemy wiórkami lub kolorową posypką (jak kto lubi, można wcale).
    Polewę można też wyłożyć no jeszcze gorący sernik i rozprowadzić, ale polecam ten pierwszy sposób.

Porady

Do jego przygotowania dobrze jest użyć naprawdę dobrej jakości sera! To ma być prawdziwy biały ser, bez żadnych dodatków, ulepszaczy, zagęstników. Najlepiej wychodzi z takiego domowego, ale jeśli nie macie to warto kupić dobry ser i po prostu go zmielić (nie każdy z wiaderka nadaje się na sernik - przetestowane wielokrotnie!).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować