Sernik z pierniczkami i lekką pianką

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Dzisiaj zapraszam Was na kolejny sernik, niezwykle pyszny, delikatny i aksamitny. Pierniki z serem to bardzo pyszne połączenie, polecam spróbować. Do tego lekka i słodka śmietankowa pianka...czy może być coś pyszniejszego? Taki sernik możecie zjeść z rodzinką na podwieczorek lub poczęstować nim gości, zapewniam, że wszyscy będą zachwyceni. Polecam i zapraszam:)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Masa serowa:
    1 kg sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku )
    5 dużych jajek
    1 szklanka cukru
    1 cukier waniliowy
    2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
    15 dag masła lub margaryny
    olejek pomarańczowy według uznania

    Pianka:
    200 ml śmietanki kremówki 30 %
    cukier puder do smaku
    2 kopiaste łyżki mleka w proszku
    1 płaska łyżka żelatyny
    3 łyżki gorącej wody


    Dodatkowo:
    40 dag pierników w czekoladzie nadziewanych
    5 dag mlecznej czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Sernik z pierniczkami i lekką pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami na puszystą masę, następnie wsypujemy budynie w proszku i dodajemy ser i olejek pomarańczowy według uznania, dokładnie ucieramy. Białka ubijamy na sztywną pianę, przekładamy do masy serowej i delikatnie mieszamy.
  • 2. Przygotowanie do pieczenie: Do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm wykładamy połowę masy serowej, następnie w rzędach układamy pierniki i przykrywany pozostałą masą serową.
  • 3. Pieczenie: Sernik pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 60 - 70 minut do zrumienienia. Upieczony sernik dokładnie studzimy.
  • 4. Pianka: Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy mleko w proszku i cukier puder do smaku i ubijamy, na koniec dodajemy żelatynę i dokładnie ubijamy. Piankę wykładamy równomiernie na zimnym serniku i wkładamy do lodówki do stężenia na kilka godzin. Po tym czasie sernik kroimy.
  • 5. Dekoracja i podanie: Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach, posypujemy nią każdy kawałek sernika i podajemy.
    Smacznego życzę.

Porady

Zamiast sera w wiadereczku można użyć inny ser, ale należy go zmielić co najmniej trzy razy. Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Zamiast kremówki można ubić śmietankę typu ,, Śnieżka '' w 200 ml zimnego mleka. Sernik można pokroić na około 30 kawałków. Blaszka o wymiarach 24 cm x 35 cm.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować