REKLAMA

Ciasto z kremem kajmakowym i lekką pianką

wyświetlono: 10134 | dodany do książki kucharskiej: 7 | polecenia: 0

Tak przygotowane ciasto doskonale sprawdzi się od święta ale i także na każdy dzień. Nie wymaga wielkiego nakładu pracy, a z pewnością zaskoczy swoim smakiem niejednego gościa. Na błyskawicznym w wykonaniu cieście rozgościły powidła, smakowity krem kajmakowy, herbatniki oraz lekka pianka . Wszystko uwieńczone zostało tartą czekolada-bo któż jej nie lubi:)

opublikowany: 06.03.2020
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 1 godz. 30 min
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    1 jajko
    1/2 szklanki oleju
    1/2 szklanki cukru
    1/2 szklanki mleka
    1 szklanka mąki pszennej
    1 łyżka dżemu-u mnie wiśniowy
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Krem kajmakowy:
    250 g. masła roślinnego
    460 g. -1 puszka kajmaku-masy krówkowej o smaku kakaowy
    Masa śmietankowa:
    500 ml. śmietany 18/%
    400 g. jogurtu typu greckiego
    1 cukier waniliowy
    4 łyżki cukru pudru
    2 łyżki żelatyny
    4 łyżki zimnej wody
    1/2 szklanki wrzącej wody
    Dodatkowo:
    powidła śliwkowe-290 g.-mały słoik
    herbatnik- 150 g.
    tarta czekolada-100 g.
    1/2 szklanki wystudzonej herbaty
    blaszka wyłożona papierem do pieczenia-25 cm.x30 cm.
Ocena:

(średnia 4.5 z 190 głosów)

Kuchnia:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • Ciasto z kremem kajmakowym i lekką pianką 1. Składniki ciasta umieszczam w misce, miksuję mikserem na jednolitą masę, wylewam do blaszki, piekę 35 minut w temperaturze 180 stopni, studzę. Ciasto nasączam herbatą, smaruję powidłami.
  • Ciasto z kremem kajmakowym i lekką pianką 2. Na marmoladzie układam herbatniki. Mało roślinne ucieram mikserem na puch, dodaję masę kajmakową, ucieram na puch, wykładam na herbatniki, smaruję po całości.
  • Ciasto z kremem kajmakowym i lekką pianką 3. Żelatynę zalewam zimną wodą, mieszam, odstawiam na 10 minut , zalewam wrzącą wodą, mieszam do rozpuszczenia żelatyny, studzę. Śmietanę, jogurt, cukier puder i cukier waniliowy ubijam na puch, stopniowo dodaję wystudzoną żelatynę, ubijam, wykładam na masę kajmakową. Ciasto posypuję tartą czekoladą, wstawiam do lodówki, pozostawiam do zastudzenia.

Porady

Ciasto wykonuję dzień przed podaniem.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE