Pyszny, kremowy sernik o aromacie z pomarańczy, ze spodem z nadziewanych pierników, zwieńczony pianką straciatella. Idealny na wyjątkowe okazje, ale nie tylko :)
60 min
Dla 7 osób
Łatwy
Składniki:
spód: 300 g pierników w polewie czekoladowej z nadzieniem
masa serowa: 1 kg sera na serniki 3-krotnie mielonego (u mnie z wiaderka)
200 g masła
5 jajek
200 g śmietany 30 proc.
1 szklanka cukru
2 łyżki cukru waniliowego z pomarańczą
kilka kropel aromatu pomarańczowego
1 budyń śmietankowy
ponadto: 200 g śmietany 30 proc.
1-2 łyżki cukru pudru
100g gorzkiej czekolady
Sernik z pierniczkami i pianką straciatella - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masa serowa: miękkie masło utrzyj na puch, pod koniec dodając cukier i cukier waniliowy, a następnie po jednym żółtku. Kiedy masa będzie już gładka i kremowa dodawać łyżkami ser, proszek budyniowy i aromat pomarańczowy. Kremówkę ubić na sztywno i połączyć z masą. Na końcu dodać ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie połączyć z całością. Blaszkę do pieczenia o wym.24/24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć pierniki. Na pierniki wylać masę serową. Tak przygotowany sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. Zmniejszyć moc piekarnika do 160 st. i piec ciasto ok.60 minut. Studzić przy otwartym piekarniku.
2.Kremówkę ubić, pod koniec dodając cukier puder. Czekoladę zetrzeć na tarce o grubym oczku i delikatnie połączyć z kremówką. Rozsmarować na zimnym serniku i dowolnie udekorować.
Komentarze