Sernik z pierniczkami i pianką straciatella

4 (8 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Pyszny, kremowy sernik o aromacie z pomarańczy, ze spodem z nadziewanych pierników, zwieńczony pianką straciatella. Idealny na wyjątkowe okazje, ale nie tylko :)

  • 60 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • spód: 300 g pierników w polewie czekoladowej z nadzieniem
    masa serowa: 1 kg sera na serniki 3-krotnie mielonego (u mnie z wiaderka)
    200 g masła
    5 jajek
    200 g śmietany 30 proc.
    1 szklanka cukru
    2 łyżki cukru waniliowego z pomarańczą
    kilka kropel aromatu pomarańczowego
    1 budyń śmietankowy
    ponadto: 200 g śmietany 30 proc.
    1-2 łyżki cukru pudru
    100g gorzkiej czekolady
Wystaw ocenę:

4 (8 ocen)

Zobacz również:

Serniki

Sernik z pierniczkami i pianką straciatella - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masa serowa: miękkie masło utrzyj na puch, pod koniec dodając cukier i cukier waniliowy, a następnie po jednym żółtku. Kiedy masa będzie już gładka i kremowa dodawać łyżkami ser, proszek budyniowy i aromat pomarańczowy. Kremówkę ubić na sztywno i połączyć z masą. Na końcu dodać ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie połączyć z całością. Blaszkę do pieczenia o wym.24/24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć pierniki. Na pierniki wylać masę serową. Tak przygotowany sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. Zmniejszyć moc piekarnika do 160 st. i piec ciasto ok.60 minut. Studzić przy otwartym piekarniku.
  • 2. Kremówkę ubić, pod koniec dodając cukier puder. Czekoladę zetrzeć na tarce o grubym oczku i delikatnie połączyć z kremówką. Rozsmarować na zimnym serniku i dowolnie udekorować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.86 (169 ocen)

sernik z pierniczkami

To może cię zainteresować