Sernik z oreo

4.47 (193 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Sernik z Oreo rozpływa się w ustach, jest to jeden z moich ulubionych serników. Szybko się robi, mało tego jest prosty w przygotowaniu, a jak smakuje… nie potrzeba tu specjalnych zdolności kulinarnych. Osoby, które mają mało wspólnego z kuchnią, zapewniam super sobie poradzą z tym wypiekiem. Zachwyt bliskich jest gwarantowany. Muszę się Wam przyznać, że to był jeden z pierwszych moich serników, który tak fajnie mi wyszedł. Zbliżają się święta, więc postanowiłam Wam przypomnieć przepis na ten właśnie sernik, może kogoś zainspiruje, może ktoś skorzysta z przepisu i zaskoczy swoich bliskich.

  • 1 godz. 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Tortownica 22-24 cm

    Spód ciasteczkowy

    1 paczka ciasteczek oreo - duża
    3 łyżki miękkiego masła

    Masa serowa

    1 kg twarogu półtłustego może być z wiaderka
    300 ml śmietany kremówki 30 %
    ¾ szkl. drobnego cukru
    1 opakowanie budyniu waniliowego - duży
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
    4 jajka - L
    1 paczka ciasteczek oreo - duża

    Masa śmietanowa

    330 ml śmietany kremówki 30 %
    250 g serka mascarpone
    2,3 łyżki cukru pudru do smaku
    1 paczka ciasteczek oreo do dekoracji - mała
Wystaw ocenę:

4.47 (193 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Sernik z oreo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, boki również.
    Ciasteczka wrzuć do blendera i zmiel na piasek, następnie dodaj masło i krótko jeszcze zmiel, tak aby powstała konsystencja mokrego piasku.
    Przygotowane ciasteczka wysyp na dno tortownicy i uklep palcami.
    Wszystkie składniki na masę serową (oprócz ciasteczek) wrzuć do misy miksera i krótko tylko wymieszaj mikserem do połączenia składników.
    Tak przygotowaną masę przelej na spód ciasteczkowy, w środek powciskaj połamane na mniejsze kawałki ciasteczka oreo, wciśnij je delikatnie w masę serową, żeby nie wystawały z masy, bo sernik pęknie u góry podczas pieczenia.
    Piekarnik nagrzej do temp. 150 °C.
    Piecz ok. 1 godz.
    Po upieczeniu nie wyciągaj sernika od razu, pozostaw do wystygnięcia w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
    Gdy ostygnie, na noc włóż do lodówki, żeby ściągnął a na drugi dzień udekoruj górę.
    W każdą rozetkę wciśnij pół ciasteczka oreo.

Porady

Sernik przechowywać w lodówce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Mascarpone Ser biały

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować