Sernik z masłem orzechowym

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Posmak masła orzechowego nie jest zbyt intensywny w tym serniku, nie przytłacza, pomimo sporej ilości. Polecam jako odskocznię od klasycznego sernika. Ciasto jest sprężyste, ale struktura delikatna, rozpływająca się w ustach. Po amerykańsku!

  • 3 godz.

Składniki:

  • Masa serowa
    • 500 g sera twarogowego
    • 4 jajka
    • 1/2 szklanki cukru
    • 1/2 szklanki gęstej kwaśnej śmietany
    • 250 g masła orzechowego
    Polewa czekoladowa
    • 250 ml kwaśnej gęstej śmietany 18%
    • 100 g posiekanej gorzkiej czekolady
    • 2 łyżki cukru - opcjonalnie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik z masłem orzechowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Wszystkie składniki o temperaturze pokojowej umieścić w mikserze i zmiksować na gładką masę.
    • Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem, po czym wlać masę serową.
    • Piec w temperaturze 180 st. C przez 15 minut, nastepnie zmniejszyć temp. do 120 st. C i piec jeszcze przez godzinę.
    • W międzyczasie składniki polewy umieścić w małym rondelku. Lekko podgrzewać, do roztopienia i połączenia się składników, cały czas mieszając.
    • Upieczony sernik wyjąć z piekarnika, rozprowadzić po jego wierzchu polewę czekoladową i włożyć ponownie do piekarnika na 10 minut.
    • Po tym czasie piekarnik wyłączyć, sernik studzić w lekko uchylonym piekarniku i schłodzić przez noc w lodówce.
    Sarnik udekorować orzechami, u mnie są to orzechy pecan.

Porady

Sernik można posypać dowolnymi orzechami

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masło orzechowe Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Amerykańska Święta Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować