Dla wielbicieli masła orzechowego i serników. Sernik na kruchym, herbatnikowym spodzie, bez pieczenia. Bardzo kremowy i orzechowy.
4 godz.
Składniki:
140 g herbatników (mogą być pełnoziarniste)
25 g orzeszków ziemnych
150 g masła
550 g serka philadelphia (naturalnego)
180 g kremowego masła orzechowego
9 g żelatyny (w proszku)
50 ml syropu klonowego
Sernik z masłem orzechowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciastka włożyć do mocnego worka, zamknąć i potłuc tłuczkiem lub wałkiem na okruchy. To samo zrobić z orzeszkami, tylko nie na miazgę, ale tak by zostały większe kawałki. Można herbatniki i orzeszki zemleć w blenderze.
2.Masło całkowicie roztopić. Wystudzone wymieszać z herbatnikami i orzeszkami. Tortownicę o śred. 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia (spód, a boki odciąć), wyłożyć masę i docisnąć palcami. Wstawić do lodówki.
3.Ser i masło orzechowe zmiskować na gładko. Żelatynę rozpuścić w 150 ml ciepłej wody, najlepiej zostawić ją na jakieś 10 minut (musi się porządnie rozpuścić). Gdyby były jeszcze grudki to należy ją lekko podgrzać.
4.Żelatynę dodawać stopniowo do sera i miksować, równocześnie dodając syrop klonowy. Masę wyłożyć na herbatnikowy spód. Wstawić do lodówki na przynajmniej 3-4 godziny.
Komentarze