Sernik z masłem orzechowym

4.5 (180 ocen)

  • 2 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Kolejny mój sernik, tym razem dwa różne sery i masło orzechowe :)
smak rewelacyjny, delikatny... nie za słodki... lekko słony za sprawa masła orzechowego...
jeden z ciekawszych serników pod względem smakowym, polecam dla smakoszy orzeszków :)

  • 2 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na blaszkę 26 cm

    Spód:
    - 400g ciastek owsianych
    - 1 duża łyżka masła orzechowego

    Masa serowa (składniki powinny być w temperaturze pokojowej)
    - 650g sera białego, u mnie Z Wielunia "mój ulubiony "
    - 350ml śmietanki 30%, u mnie Gostyńska
    - szklanka cukru pudru
    - 3 duże płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
    - kilka kropel olejku waniliowego
    - 4 jajka

    Mus orzechowy:
    - 250g mascarpone (z lodówki)
    - 250g masła orzechowego (temp pokojowa)
    - pół szklanki cukru pudru
    - 150ml śmietanki 30% (mocno schłodzona)

    Na wierzch:
    - 25g mlecznej czekolady
    - 25g gorzkiej czekolady
    - 40ml śmietanki 30%
    - kawałeczki czekolady lub posypka czekoladowa do ozdoby
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Sernik z masłem orzechowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • upieczony sernik 1. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i owijamy szczelnie folią aluminiową. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
    Ciastka rozkruszamy w blenderze i mieszamy z masłem orzechowym, konsystencja powinna przypominać mokry piasek. Wykładamy równo na blaszkę i wstawiamy do lodówki. Składniki na masę serową mieszamy, nie za długo żeby nie napowietrzać masy. Masę wykładamy na ciasteczkowy spód. Na dużą blaszkę piekarnikową nalewamy wrzącą wodę i ustawiamy na środkowy poziom w piekarniku,
    do wody wstawiamy blaszkę z sernikiem,
    zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy 90 minut.
    Po upieczeniu studzimy sernik przy uchylonych drzwiczkach piekarnika,
    wystudzony wstawiamy do lodówki aż się schłodzi.
  • masa orzechowa 2. Masło orzechowe mieszamy z serkiem mascarpone i cukrem, śmietankę ubijamy na sztywno i mieszamy delikatnie z masą z masła orzechowego. Wykładamy na schłodzony sernik i wstawiamy do lodówki. Śmietankę podgrzewamy, wrzucamy czekolady i mieszamy do rozpuszczenia,
    jak pojawią się grudki możemy przetrzeć przez sitko,
    ozdabiamy zimną polewą wg uznania, posypujemy posypką lub kawałkami czekolady lub orzeszków. Całość chłodzimy w lodówce kilka godzin.
    Smacznego :)

Porady

więcej zdjęć tutaj http://wypiekirene.blogspot.com/2016/09/sernik-z-masem-orzechowym.html

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Masło orzechowe Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować