Sernik z masłem orzechowym

  • wyświetlono: 3328 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Kolejny mój sernik, tym razem dwa różne sery i masło orzechowe :) smak rewelacyjny, delikatny... nie za słodki... lekko słony za sprawa masła orzechowego... jeden z ciekawszych serników pod względem smakowym, polecam dla smakoszy orzeszków :)

rene70
  • 14 porcje
  • 140min
  • Średni

Składniki

Składniki na blaszkę 26 cm

Spód:
- 400g ciastek owsianych
- 1 duża łyżka masła orzechowego

Masa serowa (składniki powinny być w temperaturze pokojowej)
- 650g sera białego, u mnie Z Wielunia "mój ulubiony "
- 350ml śmietanki 30%, u mnie Gostyńska
- szklanka cukru pudru
- 3 duże płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- kilka kropel olejku waniliowego
- 4 jajka

Mus orzechowy:
- 250g mascarpone (z lodówki)
- 250g masła orzechowego (temp pokojowa)
- pół szklanki cukru pudru
- 150ml śmietanki 30% (mocno schłodzona)

Na wierzch:
- 25g mlecznej czekolady
- 25g gorzkiej czekolady
- 40ml śmietanki 30%
- kawałeczki czekolady lub posypka czekoladowa do ozdoby

Sposób przygotowania przepisu:

Sernik z masłem orzechowym

  • upieczony sernik1. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i owijamy szczelnie folią aluminiową. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
    Ciastka rozkruszamy w blenderze i mieszamy z masłem orzechowym, konsystencja powinna przypominać mokry piasek. Wykładamy równo na blaszkę i wstawiamy do lodówki. Składniki na masę serową mieszamy, nie za długo żeby nie napowietrzać masy. Masę wykładamy na ciasteczkowy spód. Na dużą blaszkę piekarnikową nalewamy wrzącą wodę i ustawiamy na środkowy poziom w piekarniku,
    do wody wstawiamy blaszkę z sernikiem,
    zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy 90 minut.
    Po upieczeniu studzimy sernik przy uchylonych drzwiczkach piekarnika,
    wystudzony wstawiamy do lodówki aż się schłodzi.
  • masa orzechowa2. Masło orzechowe mieszamy z serkiem mascarpone i cukrem, śmietankę ubijamy na sztywno i mieszamy delikatnie z masą z masła orzechowego. Wykładamy na schłodzony sernik i wstawiamy do lodówki. Śmietankę podgrzewamy, wrzucamy czekolady i mieszamy do rozpuszczenia,
    jak pojawią się grudki możemy przetrzeć przez sitko,
    ozdabiamy zimną polewą wg uznania, posypujemy posypką lub kawałkami czekolady lub orzeszków. Całość chłodzimy w lodówce kilka godzin.
    Smacznego :)

Porady

więcej zdjęć tutaj http://wypiekirene.blogspot.com/2016/09/sernik-z-masem-orzechowym.html

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

CiastoczekoladasernikDesermasło orzechowe

Komentarze

Podobne przepisy

CIASTECZKOWE BROWNIE Z MASŁEM ORZECHOWYM

Dodane przez: Ostra Na Słodko

Ciasteczkowe brownie z masłem orzechowym

Ciasteczkowe brownie z masłem orzechowym...

Ciasto czekoladowe z masłem orzechowym

Dodane przez: Di bloguje

Ciasto czekoladowe z masłem orzechowym

Ciasto czekoladowe z masłem orzechowym...

CIASTO KOKOSOWE Z MASŁEM ORZECHOWYM

Dodane przez: Ostra Na Słodko

CIASTO KOKOSOWE Z MASŁEM ORZECHOWYM I DŻEMEM

Słodycz kokosowego kremu idealnie...

SERNIK Z PALONYM MASŁEM

Dodane przez: Ostra Na Słodko

SERNIK Z PALONYM MASŁEM

Palone masło nadaje mu orzechowego...

Ciasto z nutellą i masłem orzechowym

Dodane przez: Lipcowadziewczyna

Ciasto z nutellą i masłem orzechowym

Ciasto czekoladowe przełożone masłem...

Mazurek czekoladowy z masłem orzechowym

Dodane przez: joanna30

Mazurek czekoladowy z masłem orzechowym

Ciasto jest przepyszne, cudownie...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE