Sernik z masą orzechową i pianką

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Jest to najlepszy sernik jaki upiekłam do tej pory. Pyszny i bardzo delikatny w smaku. Pachnie orzechami, które są lekko wyczuwalne podczas jedzenia. Takie sernik można upiec na świąteczny stół lub dla gości. Przepis bardzo polecam.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    pół szklanki cukru pudru
    1 jajko
    półtorej szklanki mąki tortowej
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    15 dag masła lub margaryny

    Masa serowa:
    1 kg sera na sernik ( gotowy w wiadereczku )
    5 jajek
    2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
    1 szklanka cukru
    15 dag masła lub margaryny
    56 dag masy orzechowej z kawałkami orzechów ( 2 kopiaste łyżki odkładamy do pianki )

    Pianka:
    1 szklanka śmietanki kremówki 30 %
    1 płaska łyżka żelatyny
    2 kopiaste łyżki masy orzechowej ( odłożonej )
    ewentualnie cukier puder do smaku
    niewielka ilość gorącej wody

    Dodatkowo:
    mąka pszenna do posypania stolnicy
    cukrowa posypka
    5 dag czekolady mlecznej w pastylkach
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Kruche ciasto Desery

Sernik z masą orzechową i pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Następnie wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 x 35 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
  • 2. Masa serowa: Masło lub margarynę, cukier i żółtka ucieramy na puszystą masę. Następnie dodajemy masę orzechową ( 2 kopiaste łyżki odkładamy do pianki ) i dokładnie ucieramy, następnie dodajemy budynie w proszku i ser ( ja użyłam gotowy w wiadereczku, inny trzeba zmielić co najmniej trzy razy ), całość dokładnie ucieramy. Na koniec białka ubijamy na sztywną i pianę i delikatnie mieszamy z masą serową.
  • 3. Pieczenie: Masę serową wykładamy równomiernie na ciasto i pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 60 - 70 minut do zrumienienia. Upieczony sernik dokładnie studzimy.
  • 4. Pianka: Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody i studzimy. Powinna być letnia, ale nie całkiem zimna. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy odłożoną masę orzechową i dokładnie ubijamy, jeżeli uznajemy, że pianka jest mało słodka dodajemy cukier puder do smaku. Na koniec dodajemy żelatynę i dokładnie ubijamy.
  • 5. Tak przygotowaną piankę wykładamy na sernik. Sernik wstawiamy do lodówki do stężenia. Ja chłodziłam całą noc.
  • 6. Stężony sernik kroimy, dekorujemy czekoladowymi pastylkami i cukrową posypką. Podajemy i smacznego.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Blaszka o wymiarach 24 cm x 35 cm. Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy. Masa orzechowa z kawałkami orzechów z puszki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa orzechowa Orzechy Ser biały Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować