Sernik z masą orzechową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt (pamiętajcie robimy z podwójnej porcji): białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, następnie stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka, a na koniec dajemy mąkę, proszek do pieczenia i ocet, delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy do dwóch brytwanek o wymiarach 23x38 cm wyłożone papierem do pieczenia. Pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni.
2.Wkładka serowa: margarynę ucieramy z cukrem pudrem, stopniowo dodajemy po 1 żółtku, następnie ser zmielony albo gotowy z wiaderka, mieszamy. Białka ubijamy, dodajemy do sera, a na koniec dajemy mąkę z proszkiem i kakao, mieszamy. Ser wykładamy do brytwanki o wymiarach 23x38 cm wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 180 stopni około 50 minut.
3.Masa orzechowa: mleko zagotowujemy i zaparzamy nim zmielone orzechy. Jajka ubijamy z cukrem na parze, jak się dobrze zaparzą to zdejmujemy i odstawiamy do wystudzenia. Ucieramy margarynę stopniowo dodajemy przestudzone jajka, a potem zaparzone i wystudzone orzechy.
4.Przekładamy: biszkopt smarujemy połową masy orzechowej, dajemy wkładkę serową, smarujemy druga połową masy i przykrywamy drugim biszkoptem. Polewamy polewą.
Porady
Sernik ten nadaje się na różne uroczystości i na święta i na Wielkanoc i na Boże Narodzenie :)
Komentarze