Sernik w biszkopcie z masą orzechową

  • wyświetlono: 2112 |
  • dodany do książki kucharskiej: 18 |
  • polecenia: 0

Delikatny orzechowy krem w smakowitym połączeniu z sernikiem i waniliowym biszkoptem.

juchab
  • 60min

Składniki

Blaszka o wymiarach 25x40cm
Biszkopt:
6 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
10 łyżek oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki cukru waniliowego

Sernik:
1kg białego sera (może być z wiaderka)
150g masła
1 szklanka cukru
1 budyń waniliowy
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki ekstraktu waniliowego lub 2 łyżki cukru waniliowego
4 jajka

Krem orzechowy:
250g orzechów włoskich zmielonych
500ml mleka
4 łyżki mąki krupczatki lub 2 mąki ziemniaczanej
4 łyżki cukru
2 łyżki ekstraktu waniliowego
150g masła

Dodatkowo:
1 łyżka kakao

Sposób przygotowania przepisu:

Sernik w biszkopcie z masą orzechową

  • 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno następnie dodawać partiami cukier oraz cukier waniliowy. Miksować aż cukry całkowicie się rozpuszczą. Zmniejszyć obroty miksera dodawać po jednym żółtku, następnie po łyżce oleju. Dokładnie wymieszać mikserem do połączenia wszystkich składników. Na koniec do ubitego biszkoptu dodać wymieszane mąki z proszkiem – delikatnie wymieszać łyżką. Piec w formie wysmarowanej tłuszczem w temp. 190stopni przez ok. 30 min. Gdy ciasto się upiecze to jego boki będą lekko odchodzić od formy. Natychmiast po wyjęciu z piekarnika ,,rzucić o ziemie”. To znaczy opuścić w brytfance na podłogę lub kuchenkę z ok. 30 cm wysokości. Zimny przekroić na 2 części.
  • 2. Sernik: Masło utrzeć z cukrem na puszystą białą masę, wbijając kolejno całe jajka. Po tym czasie miksując na wolnych obrotach dodawać partiami ser, budyń z mąka ziemniaczaną oraz ekstrakt. Dokładnie wymieszać składniki. Ciasto przelać do blaszki pokrytej papierem do pieczenia. Piec w 150 stopniach przez ok. 50 minut do zrumienienia. Sernik całkowicie wystudzić.
  • 3. Krem orzechowy: Z mleka odlać 0,5 szklanki i rozmieszać w nim mąkę. Pozostałe mleko zagotować z cukrem, gdy zawrze wlać roztwór i cały czas mieszając gotować ok. 1 minuty. Po tym czasie wsypać orzechy, gotować, aż masa zgęstnieje od 3 do 5 minut. Przykryć folią i ostudzić. Zimną masę utrzeć z masłem, pod koniec ucierania dodać ekstrakt.
  • 4. Przełożenie:
    Jedną część biszkoptu posmarować 1/3 kremu orzechowego, nałożyć na niego sernik. Ponownie rozsmarować 1/3 kremu orzechowego, przykryć drugą częścią biszkoptu. Wierzch posmarować pozostałym kremem i posypać łyżką ciemnego kakao. Włożyć do chłodnego miejsca na całą noc.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

w_kilka_chwilslodkie_zyciezdrowie_na_talerzudania_dla_urodyszkola_babcibiszkoptsernikorzechyświętado kawy

Komentarze

Podobne przepisy

Sernik i truskawki w kakaowym biszkopcie przekładane kremem z nutą malinową

Dodane przez: dagita

Sernik i truskawki w kakaowym biszkopcie...

Jak przekładane ciasta to i przekładany...

Sernik w biszkopcie z musem wiśniowym i kremem stracciatella

Dodane przez: juchab

Sernik w biszkopcie z musem wiśniowym i kremem...

Puszysty sernik z wieloma warstwami,...

sernik

Dodane przez: aniulek123

SERNIK W BISZKOPCIE

PYCHOTKA:)))

przekrój

Dodane przez: kiciax1

Sernik z kulkami ciasta orzechowego i masą...

ma niepowtarzalny smak dzięki ciastu...

Dodane przez: anaid123

Jabłecznik z masą orzechową

Wspaniałe połączenie jabłek z masą...

Luksusowy z masą orzechową

Dodane przez: Beata07

Luksusowy z masą orzechową

Wspaniałe ciasto pochodzące z książki...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE