Biszkopt z masą orzechową

4.49 (150 ocen)

  • 60 min

Przepis Babci :)

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jaj
    1 szklanka cukru
    3/4 szklanki mąki pszennej
    1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa:
    30 dkg orzechów włoskich
    1 szklanka cukru kryształu
    1 szklanka mleka
    ½ kostki masła + ½ kostki margaryny

    Do nasączenia:
    1/2 szklanki herbaty z cytryną i kieliszkiem wódki

    Dodatkowo:
    polewa
Wystaw ocenę:

4.49 (150 ocen)

Zobacz również:

Desery Biszkopty

Biszkopt z masą orzechową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Biszkopt 1. Z podanych składnik przygotować biszkopt. Piec około 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni na blaszce 20x35 cm. Ostudzony biszkopt przekroić na 3 części.
  • Biszkopt z masą 2. Mleko z cukrem zagotować, dodać zmielone orzechy i smażyć 5-10 minut, cały czas mieszając. Wyłączyć gaz pod garnkiem i dodać masło z margaryną. Mieszać do połączenia składników.
  • Biszkopt z masą orzechową 3. Biszkopta nasączyć, przełożyć ciepłą masą, udekorować polewą i schłodzić. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Masa orzechowa Orzechy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować