Masa serowa
1 kg sera (może być z wiaderka)
0,5 szklanki oleju
1 szklanka cukru
Cukier waniliowy
4 żółtka
3 całe jajka
2 budynie wanilinowe
2 łyżki śmietany
Po kilka kropli olejku cytrynowego i pomarańczowego
Piana
4 białka
4 łyżki cukru
100 g wiórek kokosowych
Sernik z kokosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto
Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia dodaj masło, cukier, żółtka i śmietanę, zagnieść ciasto.
Ciasto rozwałkuj na wielkość blachy 25x36 wyłożonej papierem do pieczenia, ciasto przełóż do blachy.
Masa serowa
Żółtka i całe jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodać śmietanę , olej, ser, budynie i olejki .
Ser wylać na ciasto i piec około godziny w temperaturze 180 st.
15 minut przed zakończeniem pieczenia, ubić białka z cukrem na puszystą masę, wyjąć sernik z piekarnika i rozłożyć na nim pianę wierzch posypać wiórkami kokosowymi .
Porady
Jeśli chcesz wierzch sernika możesz posypać zmielonymi orzechami włoskimi lub płatkami migdałowymi
Komentarze