Sernik

4 (12 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Smaczny i puszysty sernik na ciemnym cieście.Idealny na różne okazje.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto
    3/4 kostki masła
    3 jajka
    1 szklanka cukru
    1,5 szklanki mąki
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao

    Ser
    1kg sera może być z wiaderka
    1 kostka masła
    8 jajek
    1 szklanka cukru
    Cukier waniliowy
    Budyń waniliowy
    Po kilka kropli olejku cytrynowego i pomarańczowego
    Dodatkowo
    Cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4 (12 ocen)

Zobacz również:

Serniki

Sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miękkie masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę dodaj żółtka a następnie mąkę przesianą z proszkiem i kakao, na koniec dodaj ubitą pianę z białek.
    Blachę o wymiarach 26 x35 wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż ciasto.
    Masa serowa
    Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym , dodaj roztopione i przestudzonę masło, ser , budyń,olejki a na koniec ubitą pianę z białek.Wszysyko dokładnie wymieszaj i wylej na ciasto . Ciasto piec około godziny w temperaturze 180 st.
    Po wystudzeniu posyp cukrem pudrem.

Porady

Jeśli chcesz wierzch sernika zamiast posypać cukrem pudrem możesz polać polewą czekoladową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser z wiaderka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować