Sernik z budyniem malinowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto-Zmiksować jajka z cukrem i masłem. Przesiać mąkę z kakao i proszkiem i na wolnych obrotach miksera, zmiksować na żwirek. Odsypać 1/3 na posypkę a resztę zagnieść. Tą większą częścią, wylepić blachę ( 30x40 ) wyłożoną papierem do pieczenia.
2.masa budyniowa- Na mleku ugotować budyń z cukrem. Po odstawieniu, rozpuścić tam galaretkę. Odstawić do przestygnięcia, od czasu do czasu przemieszać. Na ciasto w blaszce, porozkładać kleksy z połowy budyniu.
3.masa serowa- Zmiksować jajka z cukrem. Potem dodać ser, przesiane budynie i sok. Zmiksować ale nie za długo, żeby niepotrzebnie napowietrzyć. Połowę masy, porozkładać kleksami obok masy budyniowej. Następnie porozkładać resztę naprzemiennie, kleksy budyniu i sera.
4.Na górę rozsypać kruszonkę, albo poskubać.
5.Piec ok. 60-70 min. w 175 *C. Pod koniec pieczenia można, przykryć papierem do pieczenia, jakby za mocno brązowiało. Po ostygnięciu, oprószyć cukrem pudrem, przez sitko.
Komentarze