Waniliowy sernik z budyniem czekoladowym

4.93 (188 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Delikatny, kremowy sernik o smaku waniliowym na kruchym cieście i mocno czekoladowym budyniu. Smaku dopełnia polewa z gorzkiej czekolady i migdałowe płatki na wierzchu.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto:
    200 g mąki pszennej tortowej
    50 g ksylitolu
    1 jajko
    100 g masła
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    budyń:
    900 ml mleka
    5 czubatych łyżek ksylitolu
    2 op. budyniu czekoladowego (bez cukru)
    1 płaska łyżka mąki pszennej
    1 żółtko
    100 g czekolady gorzkiej

    maa serowa:
    900 g twarogu sernikowego
    150 g ksylitolu
    3 jajka
    5 łyżek oleju
    1,5 łyżeczki pasty waniliowej

    polewa:
    100 g gorzkiej czekolady
    120 g śmietanki 30%
    garść płatków migdałowych
Wystaw ocenę:

4.93 (188 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery Pasty

Waniliowy sernik z budyniem czekoladowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dno formy o wymiarach 24x24 cm wyścielamy papierem do pieczenia i wylepiamy ciastem. Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut (można na dłużej). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160-170 stopni i podpiekamy na jasnozłoty kolor (ok. 12 minut). Wyjmujemy ciasto z piekarnika i lekko studzimy.
  • 2. Przygotowujemy budyń: 750 ml mleka zagotowujemy z ksylitolem, pozostałe mleko roztrzepujemy z proszkiem budyniowym, mąką i żółtkiem i wlewamy do gorącego mleka, dokładnie mieszamy i chwilę gotujemy. Do gorącego budyniu wkładamy połamaną na małe kawałki czekoladę i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Budyń wykładamy na podpieczone ciasto i lekko studzimy.
  • 3. Przygotowujemy masę serową: jajka lekko ubijamy z ksylitolem, dodajemy pastę waniliową i olej, miksujemy chwilę i dodajemy ser. Miksujemy na gładką masę. Na budyń wykładamy masę serową i wyrównujemy powierzchnię. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150-160 stopni, pieczemy 55-60 minut. Studzimy w wyłączonym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Ostudzony sernik schładzamy kilka godzin w lodówce.
  • 4. Przygotowujemy polewę: śmietankę podgrzewamy i wkładamy połamaną na kostki czekoladę. Mieszamy do momentu kiedy czekolada się stopi i połączy ze śmietanką. Polewę lekko studzimy i jeszcze płynną rozprowadzamy na powierzchni sernika. Posypujemy płatkami migdałowymi i schładzamy.

Porady

W czasie pieczenia sernika na spód piekarnika warto wstawić naczynie żaroodporne z wodą, sernik wówczas nie powinien popękać.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować