Waniliowy sernik z budyniem czekoladowym

  • wyświetlono: 4487 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 1

Delikatny, kremowy sernik o smaku waniliowym na kruchym cieście i mocno czekoladowym budyniu. Smaku dopełnia polewa z gorzkiej czekolady i migdałowe płatki na wierzchu.

portret
  • 16 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

ciasto:
200 g mąki pszennej tortowej
50 g ksylitolu
1 jajko
100 g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia

budyń:
900 ml mleka
5 czubatych łyżek ksylitolu
2 op. budyniu czekoladowego (bez cukru)
1 płaska łyżka mąki pszennej
1 żółtko
100 g czekolady gorzkiej

maa serowa:
900 g twarogu sernikowego
150 g ksylitolu
3 jajka
5 łyżek oleju
1,5 łyżeczki pasty waniliowej

polewa:
100 g gorzkiej czekolady
120 g śmietanki 30%
garść płatków migdałowych

Sposób przygotowania przepisu:

Waniliowy sernik z budyniem czekoladowym

  • 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dno formy o wymiarach 24x24 cm wyścielamy papierem do pieczenia i wylepiamy ciastem. Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut (można na dłużej). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160-170 stopni i podpiekamy na jasnozłoty kolor (ok. 12 minut). Wyjmujemy ciasto z piekarnika i lekko studzimy.
  • 2. Przygotowujemy budyń: 750 ml mleka zagotowujemy z ksylitolem, pozostałe mleko roztrzepujemy z proszkiem budyniowym, mąką i żółtkiem i wlewamy do gorącego mleka, dokładnie mieszamy i chwilę gotujemy. Do gorącego budyniu wkładamy połamaną na małe kawałki czekoladę i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Budyń wykładamy na podpieczone ciasto i lekko studzimy.
  • 3. Przygotowujemy masę serową: jajka lekko ubijamy z ksylitolem, dodajemy pastę waniliową i olej, miksujemy chwilę i dodajemy ser. Miksujemy na gładką masę. Na budyń wykładamy masę serową i wyrównujemy powierzchnię. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150-160 stopni, pieczemy 55-60 minut. Studzimy w wyłączonym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Ostudzony sernik schładzamy kilka godzin w lodówce.
  • 4. Przygotowujemy polewę: śmietankę podgrzewamy i wkładamy połamaną na kostki czekoladę. Mieszamy do momentu kiedy czekolada się stopi i połączy ze śmietanką. Polewę lekko studzimy i jeszcze płynną rozprowadzamy na powierzchni sernika. Posypujemy płatkami migdałowymi i schładzamy.

Porady

W czasie pieczenia sernika na spód piekarnika warto wstawić naczynie żaroodporne z wodą, sernik wówczas nie powinien popękać.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

sertwarógurodzinysernikWielkanocświętapolewa czekoladowaczekolada gorzkaboże narodzenieciasto na niedzielęciasto do kawybudyń czekoladowyimieninyciasto bez cukruciasto do herbatyksylitolsłodki poczęstunekpasta waniliowa

Komentarze

Podobne przepisy

Waniliowy sernik z truskawkami

Dodane przez: Ola1984

Waniliowy sernik z truskawkami

Pyszny, kremowy, waniliowy sernik...

Ciasto czekoladowo-waniliowe z gruszkami

Dodane przez: Hrabina w kuchni

Ciasto czekoladowo-waniliowe z gruszkami

Ciasto czekoladowe z delikatną...

Sernik waniliowy z polewą jogurtową

Dodane przez: joanna30

Sernik waniliowy z jogurtową polewą

Pyszny, kremowy sernik będzie doskonałym...

Sernik z budyniem

Dodane przez: anita176

Świąteczny sernik z gotowanym budyniem

Bardzo smaczny, puszysty jak chmurka...

Czekoladowe ciasto z budyniem i jabłkami

Dodane przez: akrobatka22

Czekoladowe ciasto z budyniem i jabłkami

Kruchy ciemny spód, polskie kwaskowate...

Czekoladowe ciasto z jabłkami i budyniem

Dodane przez: AnetaJ

Czekoladowe ciasto z jabłkami i budyniem

Wspaniałe połączenia kruchego ciasta,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE