Sernik na zimno z masą budyniowo-krówową

5 (2 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Sernik z ciastkami, na dole i na górze. Sernik z masą budyniową z Kajmakiem, wyszedł pyszny.

  • 1 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • SPÓD:
    -ok. 580 g. ciastek kruchych, maślanych

    MASA BUDYNIOWO-KAJMAKOWA:
    -1 l. mleka
    -2 budynie karmelowe (po 40 g)
    -1 galaretka przeźroczysta
    -460 g. Kajmaku

    MASA SEROWA :
    -1 kg. sera z wiaderka
    -500 ml. śmietanki 30 %
    -150 g. cukru pudru
    -30 g. żelatyny
    -ok.150 ml. wody

    GÓRA:
    -ok. 500 g. ciastek w polewie kakaowej
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Sernik na zimno z masą budyniowo-krówową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sernik na zimno z masą budyniowo-krówową 1. spód- Ciastka poukładać na spód blaszki 30x40 cm.
  • Sernik na zimno z masą budyniowo-krówową 2. masa 1- Ugotować budynie na mleku. Zdjąć z palnika, dodać galaretkę i mieszać do jej rozpuszczenia. Dodać też masę Kajmakową i dobrze wymieszać . Trochę przestudzić i wylać na ciastka w blaszce i rozsmarować. Jak masa przestygnie to jeszcze na trochę schłodzić w lodówce.
  • Sernik na zimno z masą budyniowo-krówową 3. masa 2- Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Zmiksować śmietankę z pudrem cukrem, dodając porcjami ser. Na koniec dolewać żelatynę i krótko zmiksować. Wylać na masę budyniową i rozsmarować.
  • Sernik na zimno z masą budyniowo-krówową 4. Na górze, poukładać ciasteczka i sernik przetrzymywać w lodówce.
  • Sernik na zimno z masą budyniowo-krówową 5. Kroić ciepłym nożem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować