Ciasto serowo-pomarańczowa Wiewiórka

5 (5 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pyszne, pełne bakalii jesienne ciasto, przełożone gotowanym serem, zwieńczone pomarańczową masą budyniową. Pycha :)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 5 jajek
    2,5 szklanki mąki
    1 szklanka cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody
    3/4 szklanki mleka
    3/4 szklanki oleju
    1 łyżeczka cynamonu
    50g dowolnych orzechów (np, laskowe, migdały)
    50 g rodzynek, śliwek i żurawiny suszonej
    masa serowa: 1 kg sera na serniki 3- krotnie mielonego (u mnie z wiaderka)
    4 jajka
    100 g masła
    2 budynie śmietankowe 
    250 g mleka
    1 szklanka cukru
    masa pomarańczowa: 300 ml soku pomarańczowego typu Kubuś
    100 ml śmietanki 50 proc.
    1 budyń śmietankowy
    ponadto: 3 łyżki wiórków kokosowych
Wystaw ocenę:

5 (5 ocen)

Ciasto serowo-pomarańczowa wiewiórka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto Wiewiórka: żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą i dodawać do żółtek, na przemian z mlekiem i olejem. Dokładnie połączyć.
  • 2. Orzechy grubo posiekać, a rodzynki, morele i śliwki drobniej pokroić, sparzyć i osuszyć. Oprószyć mąką, dorzucić do ciasta. Na końcu wszystko delikatnie połączyć z ubitą na sztywno pianą z białek. Ciasto przelać na wyłożoną papierem do pieczenia formę o wym.24/24 cm. Piec ok.40 minut w 180 st. Wystudzić i przekroić wzdłuż na pół.
  • 3. Masa serowa: w garnku rozpuścić masło z cukrem (nie gotować). Dodać ser i roztrzepane jajka. Całość gotować na małym ogniu, wciąż mieszając, aby masa się nie przypaliła. Budynie rozpuścić w mleku i połączyć serem. Gotować do momentu, aż masa zgęstnieje. Dolną część ciasta Wiewiórka wyłożyć na blaszkę i wylać jeszcze gorącą masę serową (3 łyżki odłożyć). Przykryć drugim ciastem i posmarować pozostałą masą serową.
  • 4. Masa pomarańczowa: 200g soku zagotować, w pozostałym rozpuścić budyń i połączyć z gotującym się sokiem. Dodać śmietankę, wymieszać i powstały budyń lekko przestudzić. Posmarować wierzch ciasta, wyrównać i posypać wiórkami kokosowymi. Gotowe ciasto wstawić do lodówki na min.3-4 godz. (a najlepiej na całą noc).

Porady

* jeśli ktoś lubi bardziej słodkie ciasta można dosłodzić sok Kubuś

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować