Przepis na biszkopt który dzisiaj podaję jest bardzo prosty , szybki i łatwy. Biszkopt jeszcze mnie nie zawiódł, zawsze wychodzi tak samo, jest puszysty, miękki i smaczny. Tym razem zamiast mąki ziemniaczanej dodałam proszek budyniowy.
30 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
jajka 5 ,
mąka tortowa 3/4 szkl,
budyń śmietankowy 1/4 szkl,
cukier 1/2 szkl, ( można 3/4 szkl, jak toś woli mocniej słodkie),
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki,
soda oczyszczona 1/2 łyżeczki,
sól szczypta,
Biszkopt z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie biszkoptu;
Pamiętajmy że wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.
Białka oddzielam od żółtek , następnie ubijam na sztywną pianę z dodając szczyptę soli.
Gdy białka ubite dodaję żółtka na przemian z cukrem.
Mąkę tortową mieszam budyniem śmietankowym czy waniliowym , z proszkiem do pieczenia oraz sodą , przesiewam do masy jajecznej i delikatnie łyżką drewnianą mieszam do połączenia składników.
Ciasto przekładam do tortownicy o średnicy 25/25 cm wyłożonej papierem do pieczenia, i piekę około 40 min, a najlepiej( do suchego patyczka ) w temperaturze 180 stopni.
Po upieczeniu biszkopt odkładamy do całkowitego wystudzenia.
Komentarze