Biszkopt z budyniem

4.2 (5 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Przepis na biszkopt który dzisiaj podaję jest bardzo prosty , szybki i łatwy. Biszkopt jeszcze mnie nie zawiódł, zawsze wychodzi tak samo, jest puszysty, miękki i smaczny. Tym razem zamiast mąki ziemniaczanej dodałam proszek budyniowy.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • jajka 5 ,
    mąka tortowa 3/4 szkl,
    budyń śmietankowy 1/4 szkl,
    cukier 1/2 szkl, ( można 3/4 szkl, jak toś woli mocniej słodkie),
    proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki,
    soda oczyszczona 1/2 łyżeczki,
    sól szczypta,
Wystaw ocenę:

4.2 (5 ocen)

Zobacz również:

Biszkopt

Biszkopt z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie biszkoptu;
    Pamiętajmy że wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.
    Białka oddzielam od żółtek , następnie ubijam na sztywną pianę z dodając szczyptę soli.
    Gdy białka ubite dodaję żółtka na przemian z cukrem.
    Mąkę tortową mieszam budyniem śmietankowym czy waniliowym , z proszkiem do pieczenia oraz sodą , przesiewam do masy jajecznej i delikatnie łyżką drewnianą mieszam do połączenia składników.
    Ciasto przekładam do tortownicy o średnicy 25/25 cm wyłożonej papierem do pieczenia, i piekę około 40 min, a najlepiej( do suchego patyczka ) w temperaturze 180 stopni.
    Po upieczeniu biszkopt odkładamy do całkowitego wystudzenia.

    Czas przygotowania 30 minut + czas pieczenia
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować