Sernik z białą czekoladą

5 (2 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Sernik z białą czekoladą to idealna propozycja na święta. Sernik jest smaczny, puszysty i dość słodki. Ja użyłam mniej czekolady niż w oryginalnym przepisie i dodałam sok z cytryny, który nadał sernikowi kwaskowaty smak. Polecam, sernik godny uwagi :-)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Masa serowa:
    1 kg twarogu z wiaderka
    2 tabliczki białej czekolady
    4 jajka
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 - 2 łyżki cukru pudru
    1 łyżeczka cukru wanilinowego
    sok z połowy cytryny

    Spód ciasteczkowy:
    160 g ciasteczek maślanych
    20 g masła
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Serniki

Sernik z białą czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód: miękkie masło zmiksować w blenderze lub malakserze wraz z pokruszonymi maślanymi ciasteczkami. Całość musi być drobno pokruszona.

    Masa serowa: ser w temperaturze pokojowej przełożyć do miski, zmiksować i kolejno dodawać po jednym jajku. Za każdym razem bardzo dobrze miksować, aż do puszystości. Potem dodać cukier puder, cukier wanilinowy i mąkę ziemniaczaną. Wszystko dokładnie wymieszać. Na koniec dodać roztopioną, przestudzoną czekoladę, sok z cytryny i cały czas miksować, aby składniki się połączyły.
  • 2. Tortownicę o wymiarach 22- 23 cm dokładnie okleić folią aluminiową, a dno wyłożyć papierem do pieczenia (kółko z papieru). Na dno tortownicy wyłożyć masę ciasteczkową i wyrównać ją dłonią. Następnie wlać całą masę serową i wyrównać tak, żeby na środku był taki delikatny wzgórek. Dzięki temu sernik będzie równy po upieczeniu.
  • sernik z białą czekoladą 3. Do okrągłego naczynia żaroodpornego większego niż tortownica lub do większej blachy wlać gorącą wodę i włożyć formę z sernikiem. Woda powinna sięgać do połowy wysokości formy. Tak przygotowany sernik w kąpieli wodnej wstawić do nagrzanego do 160 stopni C piekarnika i piec godzinę i 20 minut (80 minut). Sernik po upieczeniu pozostawić chwilę w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach do lekkiego ostudzenia, następnie wyjąć go z kąpieli wodnej i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Sernik schłodzić w lodówce, najlepiej całą noc. Schłodzony sernik przełożyć na paterę.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Twaróg Biała czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować