Sernik mascarpone z białą czekoladą i orzeszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zaczynamy od pokruszenie wafelków w czekoladzie, można je zetrzeć na tarce o drobnych oczkach lub rozdrobnić w blenderze. Następnie na małym ogniu rozpuszczamy margarynę, gdy już się rozpuści dodajemy kakao i mieszamy. Zdejmujemy z ognia. Kakao z rozpuszczoną margaryną wlewamy do pokruszonych wafelków i łączymy składniki mieszając. Tortownicę wykładamy papierem i przekładamy do niej masę z góralków, następnie ugniatamy, po dnie blachy, tak aby spód zrobił się równy i spójny. Wstawiamy na 15 minut do lodówki. W tym czasie ubijamy jajka z cukrem. Dodajemy twaróg oraz serek mascarpone, wraz z mąką ziemniaczaną. Miksujemy przez chwilę, tak aby składniki się połączyły. Masę przekładamy do tortownicy, pieczemy 60 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu polewamy rozpuszczoną czekoladą i dekorujemy np. orzeszkami. Smacznego :)
Porady
Można posypać orzeszkami ziemnymi w masie kajmakowej.
Komentarze