Sernik mascarpone z białą czekoladą i orzeszkami

4.32 (277 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Bardzo prosty i smaczny przepis na sernik. Wyjdzie nawet początkującej osobie :)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 g wafelków w czekoladzie
    3 łyżki margaryny lub masła
    1 łyżka kakao
    500 g twarodu sernikowego (w wiadereczku)
    500 g serka mascarpone
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    3/4 szklanki cukru
    3 jajka
    Biała czekolada
Wystaw ocenę:

4.32 (277 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Orzeszki

Sernik mascarpone z białą czekoladą i orzeszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczynamy od pokruszenie wafelków w czekoladzie, można je zetrzeć na tarce o drobnych oczkach lub rozdrobnić w blenderze. Następnie na małym ogniu rozpuszczamy margarynę, gdy już się rozpuści dodajemy kakao i mieszamy. Zdejmujemy z ognia. Kakao z rozpuszczoną margaryną wlewamy do pokruszonych wafelków i łączymy składniki mieszając. Tortownicę wykładamy papierem i przekładamy do niej masę z góralków, następnie ugniatamy, po dnie blachy, tak aby spód zrobił się równy i spójny. Wstawiamy na 15 minut do lodówki. W tym czasie ubijamy jajka z cukrem. Dodajemy twaróg oraz serek mascarpone, wraz z mąką ziemniaczaną. Miksujemy przez chwilę, tak aby składniki się połączyły. Masę przekładamy do tortownicy, pieczemy 60 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu polewamy rozpuszczoną czekoladą i dekorujemy np. orzeszkami. Smacznego :)

Porady

Można posypać orzeszkami ziemnymi w masie kajmakowej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała czekolada Orzeszki ziemne Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować