Sernik z białą czekoladą

4.5 (199 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Aksamitny, mega czekoladowy, prosty do przygotowania, mój osobisty faworyt na rodzinne przyjęcia, rozpływający się w ustach , krem z białej czekolady to poezja smaków, z pewnością posmakuje amatorom czekolady.Idealny, prawdziwa arystokracja wśród serników.Mój pomysł.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Spód
    15 dag mąki krupczatki
    30 g startej gorzkiej czekolady
    2 łyżki cukru pudru
    1 łyżeczka ciemnego kakao
    szczypta soli
    60 g zimnego masła
    1 żółtko
    1 łyżka zimnej wody

    Masa serowo-czekoladowa:
    60 dag twarogu tłustego w kostce
    50 g białej czekolady
    200 ml śmietanki słodkiej kremowej
    2 łyżki budyniu śmietankowego
    3 duże jajka
    1 białko
    ½ szklanki cukru
    50 g masła

    Krem z białej czekolady:
    250 ml śmietany kremówki
    15 dag białej czekolady
    2 łyżki sera mascarpone

    Dekoracja:
    30 g startej gorzkiej czekolady
    50 g startej białej czekolady
    8-10 sztuk czekoladowych pralin
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Kruche ciasto Desery

Sernik z białą czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1np9q24 1. CIASTO:Mąkę krupczatkę wymieszać z kakao i startą czekoladą , dodać pokrojone zimne masło, wsypać cukier,wlać wodę i szybko zagnieść ciasto.
    Wylepić dno tortownicy o wym 24 cm, włożyć do lodówki na czas przygotowania masy.
  • image-1k0mn2q 2. MASA SEROWO-CZEKOLADOWA:Białą czekoladę połamać , przełożyć do miseczki, rozpuścić w gorącej kąpieli wodnej na płynną masę.Twaróg zmielić w maszynce, wbić jaja, dodać białko, masło, wlać śmietankę ,wsypać cukier oraz budyń krótko zmiksować tylko do połączenia aby nie napowietrzać niepotrzebnie masy, na koniec wlać lejącą białą czekoladę i wymieszać. Wylać na kruchy czekoladowy spód.Wstawić sernik do nagrzanego piekarnika do 180*c i piec 15 minut, po czym temp zmniejszyć do 160 i piec jeszcze 30 minut-pilnować aby sernik się nie zrumienił, ma pozostać biały! W tym celu gdyby była taka potrzeba nakryć wierzch folią aluminiową.
    Po upieczeniu całkowicie wystudzić.
  • image-0m6398q 3. KREM Z BIAŁEJ CZEKOLADY:
    Śmietanę kremówkę doprowadzić do wrzenia, chwilę przestudzić dodać połamaną czekoladę zostawić na chwilę do rozpuszczenia, po czym wymieszać na gładką jednolitą masę. Zimną wstawić na całą noc do lodówki.
    Następnego dnia do masy dołożyć serek mascarpone i zmiksować do uzyskania puszystego kremu, wyłożyć na zimny sernik, udekorować startymi czekoladami i pralinkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała czekolada Czekolada Ser biały Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować