Sernik wiedeński z brzoskwiniami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Delikatny i wilgotny, moja rodzina go uwielbia. Najlepiej smakuje polany roztopioną gorzką czekoladą.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 500 g sera twarogowego
    6 jajek
    200 g cukru
    480 g brzoskwiń z puszki
    100 g masła
    2 -3 łyżki mąki ziemniaczanej
    cukier waniliowy
    skórka z cytryny
    szczypta soli
    3 łyżki bułki tartej
    masło do natłuszczenia formy
    cukier puder lub polewa czekoladowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Desery

Sernik wiedeński z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ser zmielić dwa, trzy razy. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem na gładką, puszystą masę.
    Kolejno dodać ser, stopione i wystudzone masło, mąkę ziemniaczaną, skórkę z cytryny i cukier waniliowy, dokładnie połączyć wszystkie składniki. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać do ciasta i delikatnie połączyć.
    Tortownicę o średnicy 26 cm wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Wylać połowę masy serowej i ułożyć odsączone z syropu, pokrojone i oprószone mąką brzoskwinie.
    Na brzoskwinie wylać drugą połowę ciasta. Piec w nagrzanym piekarniku do 170-180°C przez ok. 80 minut. Ciasto pozostawić w wyłączonym piekarniku, aby ostygło. Wierzch posypać cukrem pudrem lub polać roztopioną gorzką czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.99 (146 ocen)

sernik jak ptasie mleczko

To może cię zainteresować