Sernik wiedeński

  • wyświetlono: 426 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Najlepszy, najbardziej elegancki.

  • 12 porcje
  • 120min
  • Średni

Składniki

Składniki:
1,2 kg twarogu śmietankowego ( nie w wiaderku)
8 jajek
2 paczki budyniu śmietankowego
5 łyżek cukru
2 łyżki skórki pomarańczowej smażonej
2 duże garście rodzynków
Cukier puder

Dodatkowo kasza manna i masło do formy

Sposób przygotowania przepisu:

Sernik wiedeński

  • 1. Twaróg mielę, minimum dwa razy. Rodzynki zalewam wrzątkiem, zostawiam na kwadrans, osączam.
    Oddzielam białka od żółtek. Żółtka ukręcam z cukrem na jasny krem. Następnie partiami dodaję twaróg. Delikatnie dodaję proszek budyniowy i bakalie.
    Ubijam na sztywno pianę z białek. Bardzo delikatnie łączę z ciastem serowym. Masy nie wolno miksować ani zbyt mocno ucierać.
    Na dnie piekarnika układam naczynie z wrzątkiem, nagrzewam piekarnik do 190 stopni.
  • sernik wiedeński2. Tortownicę smaruję masłem i wysypuję kaszą manną, wylewam ciasto i wyrównuję wierzch. Sernik piekę około 70 minut w 180 stopniach. Studzę przy otwartych drzwiach piekarnika.
    Po wystudzeniu posypuję cukrem pudrem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

twarógsernikrodzyński

Komentarze

Podobne przepisy

Sernik wiedeński noworoczny

Dodane przez: ewaeu

Sernik wiedeński noworoczny

Sernik wiedeński jest tak dobry...

Pomarańczowy sernik wiedeński z makutry

Dodane przez: 2milutka

Pomarańczowy sernik wiedeński z makutry

Tradycyjny polski wypiek który...

Sernik Wiedeński

Dodane przez: danusia19671

Sernik Wiedeński

Moi goście zawsze uwielbiają taki...

Sernik wiedeński z żurawiną i wiśnią

Dodane przez: Zdrowo_by_katarzynka

Sernik wiedeński z żurawiną i wiśnią

Sernik bez spodu ze słodką niespodzianką...

sernik wiedeński

Dodane przez: gnomcio

Sernik wiedeński - puszysty i wilgotny

Cudownie wilgotny i puszysty sernik,...

SERNIK WIEDEŃSKI

Dodane przez: zuzka8513

SERNIK WIEDEŃSKI

Najlepszy i najbardziej ulubiony...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE