Sernik wiedeński

4.99 (146 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Takie nic, najprostszy sernik na świecie.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg półtłustego białego sera ( ja robiłam z wiaderka )
    8 jajek
    3/ 4 szkl cukru
    15 dag masla
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

4.99 (146 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Serniki Desery

Sernik wiedeński - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywno utrwalając dwiema łyżkami cukru. Żółtka utrzeć z cukrem do białości i ubijając dodać ser. Następnie, cały czas mieszając wlać roztopione masło, wsypać mąkę ziemniaczaną. Masę wymieszać szpatułką z ubitą na sztywno pianą. Wlać masę do wysmarowanej masłem tortownicy i do pieca. Piekarnik nagrzany do 100 stopni, wkładamy sernik i nastawiamy temperaturę 180 stopni. Pieczemy 60 min i zmniejszamy temperaturę do 100 stopni, Wyjmujemy sernik z pieca jak będzie sygnał, że temperatura spadla do 100 stopni. Dzięki temu sernik nie opadnie. A jeśli już to bardzo niewiele .

Porady

Tutaj podłożyłam zwykle herbatniki na dno tortownicy, ale nie trzeba tego koniecznie robić. Sernik wiedeński nie wymaga spodu. Z dużego sernika zrobiłam małe serniczki używając zwykłego wykrojnika do pierogów.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.49 (148 ocen)

Sernik wiedeński

To może cię zainteresować