Sernik wiedeński

  • wyświetlono: 2410 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 1

Takie nic, najprostszy sernik na świecie.

ewaeu
  • 12 porcje
  • 90min
  • Łatwy

Składniki

1 kg półtłustego białego sera ( ja robiłam z wiaderka )
8 jajek
3/ 4 szkl cukru
15 dag masla
2 łyżki mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania przepisu:

Sernik wiedeński

  • 1. Białka ubić na sztywno utrwalając dwiema łyżkami cukru. Żółtka utrzeć z cukrem do białości i ubijając dodać ser. Następnie, cały czas mieszając wlać roztopione masło, wsypać mąkę ziemniaczaną. Masę wymieszać szpatułką z ubitą na sztywno pianą. Wlać masę do wysmarowanej masłem tortownicy i do pieca. Piekarnik nagrzany do 100 stopni, wkładamy sernik i nastawiamy temperaturę 180 stopni. Pieczemy 60 min i zmniejszamy temperaturę do 100 stopni, Wyjmujemy sernik z pieca jak będzie sygnał, że temperatura spadla do 100 stopni. Dzięki temu sernik nie opadnie. A jeśli już to bardzo niewiele .

Porady

Tutaj podłożyłam zwykle herbatniki na dno tortownicy, ale nie trzeba tego koniecznie robić. Sernik wiedeński nie wymaga spodu.
Z dużego sernika zrobiłam małe serniczki używając zwykłego wykrojnika do pierogów.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

w_kilka_chwilslodkie_zyciesernikimprezado kawydo herbatydobre ciastorodzinne spotkaniefajny desersernik wiedeński

Komentarze

Podobne przepisy

Sernik Wiedeński

Dodane przez: grzesiek

Sernik Wiedeński

Wyśmienita uczta dla smakoszy....

Sernik wiedeński

Dodane przez: Gregorhspeed

Sernik wiedeński

Kolejny przepis z zapisków sprzed...

Sernik wiedeński z brzoskwiniami

Dodane przez: alaaa

Sernik wiedeński z brzoskwiniami

Ten sernik wiedeński z brzoskwiniami...

sernik

Dodane przez: czekoladka

Sernik wiedeński

Sernik przypomina mi smaki mojego...

sernik wiedeński

Dodane przez: edytakkk

Sernik wiedeński

Przepis idealny, bardzo szybki...

sernik

Dodane przez: nagazie

SERNIK WIEDEŃSKI NA QUARK'U

Pyszny sernik który nigdy nie opada...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE