Bardzo delikatny sernik pieczony w cieście kruchym z dodatkiem kwaskowej czerwonej porzeczki.
Ciekawe połączenie smaków i kolorów.
60 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
Składniki:
Tortownica o śr. 26 cm
Tłuszcz do formy
Ciasto:
1,5 szklanki mąki tortowej(pojemność szklanki 250 ml)
½ szklanki cukru pudru
3 duże żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ kostki margaryny „Kasia”
1duża łyżka gęstej śmietany 18%
Składniki masy serowej
1 kg sera na serniki z wiaderka
¾ szklanki cukru drobnego do wypieków
2 budynie o smaku waniliowym 2x35 g
6 dużych jajek
¾ kostki masła
Szczypta soli
1 szklanka czerwonej porzeczki
Sernik w kruchym cieście z czerwoną porzeczką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: porzeczki opłukać, osuszyć na papierowym ręczniku. Tortownicę natłuścić. Składniki na ciasto przełożyć na stolnicę, posiekać, zagnieść szybko ciasto, zawinąć w folię, schłodzić. Masło utrzeć z żółtkami i cukrem na puszystą masę, dodać ser, budynie, wymieszać, następnie dodać ubitą pianę z białek z odrobiną soli, wymieszać. Ciasto podzielić na dwa kawałki – 1/3 i 2/3. Większym wyłożyć dno tortownicy, nakłuć widelcem, wylać masę serową, wyłożyć porzeczki oraz pozostałe skubane ciasto. Piec w temp. 175 stopni 1 godzinę. Ciasto wystudzić w lekko uchylonym piekarniku.
Porady
Do masy serowej można dodać kilka kropli olejku waniliowego.
Komentarze