Sernik w kruchym cieście z czerwoną porzeczką

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Bardzo delikatny sernik pieczony w cieście kruchym z dodatkiem kwaskowej czerwonej porzeczki.
Ciekawe połączenie smaków i kolorów.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki:
    Tortownica o śr. 26 cm
    Tłuszcz do formy
    Ciasto:
    1,5 szklanki mąki tortowej(pojemność szklanki 250 ml)
    ½ szklanki cukru pudru
    3 duże żółtka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    ½ kostki margaryny „Kasia”
    1duża łyżka gęstej śmietany 18%
    Składniki masy serowej
    1 kg sera na serniki z wiaderka
    ¾ szklanki cukru drobnego do wypieków
    2 budynie o smaku waniliowym 2x35 g
    6 dużych jajek
    ¾ kostki masła
    Szczypta soli
    1 szklanka czerwonej porzeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki

Sernik w kruchym cieście z czerwoną porzeczką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: porzeczki opłukać, osuszyć na papierowym ręczniku. Tortownicę natłuścić. Składniki na ciasto przełożyć na stolnicę, posiekać, zagnieść szybko ciasto, zawinąć w folię, schłodzić. Masło utrzeć z żółtkami i cukrem na puszystą masę, dodać ser, budynie, wymieszać, następnie dodać ubitą pianę z białek z odrobiną soli, wymieszać. Ciasto podzielić na dwa kawałki – 1/3 i 2/3. Większym wyłożyć dno tortownicy, nakłuć widelcem, wylać masę serową, wyłożyć porzeczki oraz pozostałe skubane ciasto. Piec w temp. 175 stopni 1 godzinę. Ciasto wystudzić w lekko uchylonym piekarniku.

Porady

Do masy serowej można dodać kilka kropli olejku waniliowego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować