Sernik na kruchym cieście z czerwoną porzeczką

0 (0 ocen)

Aksamitny serniczek z czerwoną porzeczką na kruchym cieście i z kruchą posypką. Na weekend, większe uroczystości czy tak po prostu do kawki- musicie wypróbować. Polecam!

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    200 g zimnego masła
    320 g mąki pszennej
    1/2 szkl cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 żółtka
    1 łyżka jogurtu naturalnego
    szczypta soli

    Masa serowa:
    1 kg sera twarogowego, zmielonego (można użyć z wiaderka)
    5 jajek
    1 1/4 szkl cukru
    150 g jogurtu naturalnego
    2 łyżki kaszy manny

    Dodatkowo:
    400 g czerwonej porzeczki
    2 łyżki cukru
    cukier puder do oprószenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik na kruchym cieście z czerwoną porzeczką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kruche: Wszystkie składniki szybko zagnieść rękami do uzyskania jednolitego, zwartego ciasta. Uformować z ciasta kulę, a następnie podzielić na dwie równe części. Jedną owinąć w folię spożywczą i umieścić w lodówce. Drugą część wyłożyć na spód blaszki o wymiarach 20x30 cm, którą uprzednio wyścielić papierem do pieczenia. Ciasto dobrze podociskać w dno formy. Blaszkę z kruchym spodem włożyć do lodówki, a w międzyczasie rozgrzać piekarnik do 190 st.C. Gdy osiągnie tę temperaturę, podpiec spód ciasta przez ok. 15-20 minut. Wyjąć i pozostawić do przestudzenia.
  • 2. Masa serowa: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Składniki umieścić w dużej misce i krótko zmiksować do połączenia. Masę serową wylać na podpieczony spód ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 st.C przez ok. 20-25 minut.
  • 3. Po tym czasie blaszkę z sernikiem wyjąć i teraz postępować bardzo szybko: na serniku równomiernie rozłożyć czerwoną porzeczkę, a na owoce wyłożyć ciasto z lodówki. Można je zetrzeć na tarce lub tak jak ja- ułożyć na owocach w formie okrągłych kawałków posypki, które uprzednio spłaszczałam w palcach.



    Sernik ponownie umieścić w piekarniku i zapiekać jeszcze przez ok. 30-40 minut w 170 st.C, aż posypka się ładnie zezłoci, a sernik będzie ścięty.



    Wyjąć i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Następnie schłodzić w lodówce najlepiej całą noc. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować