Kawowe ciasto o smaku włoskiego deseru na bazie migdałowego likieru i kremowej, aksamitnej masy serowej, która idealnie współgra z nasączonymi biszkoptami. Całość smakuje obłędnie i bardzo szybko znika z talerzy gości przy małej czarnej.
Sernik tiramisu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Poncz:
Kawę zaparzyć, odsączyć z fusów i wystudzić. Następnie dodać likier i aromat migdałowy, całość dokładnie wymieszać.
2.Masa serowa:
Żelatynę zalać 100ml mleka i pozostawić do napęcznienia. Następnie podgrzać pozostałą ilość mleka, dodać napęczniałą żelatynę, całość dokładnie wymieszać i pozostawić do wystudzenia. Twaróg zmiksować mikserem, dodać cukier i żelatynę wymieszaną z mlekiem, energicznie i dokładnie wymieszać.
3.Składanie sernika tiramisu:
Na dnie tortownicy o średnicy 26cm ułożyć jedną warstwę nasączonych w ponczu biszkoptów, posypać obficie kakao i wylać połowę masy serowej. Następnie ułożyć drugą warstwę nasączonych biszkoptów, posypać kakao i wstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie wylać pozostałą masę serową, ułożyć trzecią warstwę nasączonych biszkoptów i posypać kakao. Ponownie wstawić do lodówki na około 2-3 godziny.
Komentarze