Sernik tiramisu

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Kawowe ciasto o smaku włoskiego deseru na bazie migdałowego likieru i kremowej, aksamitnej masy serowej, która idealnie współgra z nasączonymi biszkoptami. Całość smakuje obłędnie i bardzo szybko znika z talerzy gości przy małej czarnej.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki:
    370g okrągłych biszkoptów
    6-9 łyżeczek kakao

    Masa serowa:
    2kg twarogu sernikowego z wiaderka
    12 łyżek cukru pudru
    6 łyżeczek żelatyny
    250ml mleka

    Poncz:
    300ml wrzątku
    4 łyżeczki kawy
    75 likieru amaretto
    9 ml aromatu migdałowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Serniki Tiramisu Kawy

Sernik tiramisu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Poncz:
    Kawę zaparzyć, odsączyć z fusów i wystudzić. Następnie dodać likier i aromat migdałowy, całość dokładnie wymieszać.
  • 2. Masa serowa:
    Żelatynę zalać 100ml mleka i pozostawić do napęcznienia. Następnie podgrzać pozostałą ilość mleka, dodać napęczniałą żelatynę, całość dokładnie wymieszać i pozostawić do wystudzenia. Twaróg zmiksować mikserem, dodać cukier i żelatynę wymieszaną z mlekiem, energicznie i dokładnie wymieszać.
  • 3. Składanie sernika tiramisu:
    Na dnie tortownicy o średnicy 26cm ułożyć jedną warstwę nasączonych w ponczu biszkoptów, posypać obficie kakao i wylać połowę masy serowej. Następnie ułożyć drugą warstwę nasączonych biszkoptów, posypać kakao i wstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie wylać pozostałą masę serową, ułożyć trzecią warstwę nasączonych biszkoptów i posypać kakao. Ponownie wstawić do lodówki na około 2-3 godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao Kawa Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować