Pieczony sernik tiramisu

4.5 (157 ocen)

Przepis na ten sernik znalazłam na blogu szczyptasoli.com, i muszę przyznać, że lepszego sernika dawno już nie jadłam, na czekoladowym spodzie, kremowy, obłędnie pachnący kawą… Pracochłonny, lecz mimo to polecam!

Składniki:

  • SPÓD:
    10 dag czekolady mlecznej
    2 łyżki kawy rozpuszczalnej
    8 dag miękkiego masła
    5 dag cukru
    1 jajko
    7 dag mąki pszennej
    15 dag podłużnych biszkoptów do tiramisu
    NASĄCZENIE DO SPODU:
    2 łyżeczki żelatyny instant
    60 ml wody
    2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    2 łyżki rumu
    MASA SEROWA:
    75 dag mascarpone
    50 dag twarogu trzykrotnie mielonego w wiaderku
    1/2 szklanki śmietanki kremówki 30%
    5 jajek
    4 łyżki mąki ziemniaczanej
    16 g cukru wanilinowego
    2 łyżki rumu
    1/2 szklanki cukru trzcinowego
    POLEWA:
    1/2 szklanki śmietany 18% do zup
    1 szklanka cukru
    5 dag gorzkiej czekolady
    2 łyżki kawy rozpuszczalnej
    30 ml rumu
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery Tiramisu Kawy

Pieczony sernik tiramisu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPÓD:
    Blaszkę o wymiarach 23x28 cm lub tortownice o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
    Piekarnik rozgrzać do 160 stopni z termo obiegiem.
    Czekoladę połamać na cząstki, stopić w misce w kąpieli wodnej.
    Miękkie masło utrzeć z cukrem, dodać przesianą mąkę i stopioną czekoladę, wymieszać.
    Jajka ubić z kawą, dodać do utartego masła, całość krótko zmiksować.
    Masę wyłożyć do blaszki, wyrównać powierzchnię, na wierzchu ułożyć biszkopty.
    Piec 10 minut, wyjąć i odstawić.
  • 2. NASĄCZENIE:
    Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, wymieszać z kawą i rumem, lekko przestudzić, płynem nasączyć biszkopty zapieczone w cieście.
  • 3. MASA SEROWA:
    Mascarpone, twaróg, cukier, cukier wanilinowy i mąkę ziemniaczaną krótko zmiksować, dodać po jednym jajku, śmietankę i rum.
    Masę serową wyłożyć na podpieczone ciasto, wyrównać powierzchni, wstawić do nagrzanego piekarnika.
    Piec przez 20 minut w temperaturze 160 stopni z termo obiegiem, następnie zmniejszyć temperaturę do 110 stopni z termo obiegiem i piec jeszcze 80-90 minut.
    Wystudzić w uchylonym piekarniku.
  • 4. POLEWA:
    W rondelku zagotować śmietanę z cukrem i gotować na wolnym ogniu około 12 minut bez przerwy mieszając, aż zacznie wyraźnie gęstnieć, dodać połamaną na małe kawałeczki czekoladę, kawę i rum.
    Gotować jeszcze około 5 minut pilnując, żeby się nie przypaliła.
    Stygnącą polewą udekorować wystudzone ciasto, odstawić w chłodne miejsce do stężenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować