Sernik z jogurtów greckich

4.78 (200 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Może się ktoś sprzeciwić i oczywiście będzie miał rację, że z jogurtów to nie sernik. Ja początkowo też tak myślałam, jednak po upieczeniu i spróbowaniu zmieniłam zdanie. Ciasto delikatne niemal jak ptasie mleczko.

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • SKŁADNIKI NA MASĘ JOGURTOWĄ:
    3 jogurty greckie po 400 g
    8 jajek
    3/4 szklanki cukru
    2 cukry waniliowe
    2 budynie (śmietankowe lub waniliowe)
    3/4 szklanki oleju

    SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:
    1,5 szklanki mąki
    125 g margaryny
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1,5 łyżki cukru pudru
    2 żółtka
    1-2 łyżki kakao

    POLEWA CZEKOLADOWA:
    3 łyżki masła
    3 łyżki kakao
    3 łyżki jogurtu naturalnego
    3 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

4.78 (200 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Sernik z jogurtów greckich - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sernik z jogurtów greckich 1. Kruche ciasto:
    Margarynę zagnieść z pozostałymi składnikami. Rozłożyć na blasze, włożyć do piekarnika i piec w 180 stopniach ok. 20 minut.
  • Sernik na jogurtach greckich 2. Masa jogurtowa:
    Żółtka zetrzeć z cukrami, osobno ubić białka. Dodać pianę z białek do żółtek, mieszamy i dodajemy jogurty, budynie i na końcu olej. Wlać masę na upieczone ciasto i piec ok. 60-80 minut w 160-170 stopniach.
  • Sernik z jogurtów greckich 3. Polewa czekoladowa:
    Składniki na polewę rozpuścić w rondelku aż do konsystencji kremu. Ciepłą polewę rozlać na całe ciasto. Odstawić do ostygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jogurt grecki Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować