Sernik na miodowych rolkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: ze składników na ciasto zagnieść ciasto, podzielić na 4 części, rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką na cienkie placki na kształt formy. Każdy posmarować powidłami śliwkowymi, zrolować, ułożyć w formie wyłożonej papierem do pieczenia.
Masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami na puszystą masę, porcjami dodawać ser, ucierać. Potem dodać olejek i mąkę ziemniaczaną, wymieszać. Białka schłodzić, posolić, ubić na sztywno, dodać do masy serowej, delikatnie wymieszać, wylać masę na rolki, wyrównać wierzch. Piec w temp. 170 stopni 1 godzinę.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wylać dekoracyjnie na wystudzony sernik, tworząc kratkę. Powidła wymieszać, w kratkę umieścić małe kleksy. Na polewę wysypać posypkę czekoladową a na powidła płatki migdałowe. Schłodzić ciasto, najlepiej przez cała noc.
Porady
1.rolki ciasta można dodatkowo posmarować masą krówkową.
2. sernik można dowolnie udekorować.
Komentarze