Sernik z gotowanego sera na plackach miodowych

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Smakowity kąsek

  • 1 godz. 20 min

Składniki:


  • Składniki na formę 20x30cm:

    Na blaty miodowe:
    4 szklanki mąki
    szklanka cukru pudru
    łyżka cukru z prawdziwą wanilią
    2 jajka
    250g masła
    150g miodu sztucznego lub naturalnego
    1 łyżeczka sody oczyszczonej

    Na masę serową:
    1 kg zmielonego twarogu
    4 jajka
    opakowanie budyniu śmietankowego
    pół szklanki mleka
    200g masła lub margaryny
    szklanka cukru
    łyżeczka ekstraktu z wanilii

    Na polewę:
    150g ciemnej czekolady
    2 łyżki miękkiego masła
    wiórki kokosowe do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik z gotowanego sera na plackach miodowych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Blaty miodowe: masło roztapiamy z miodem, odstawiamy do ostudzenia a następnie łączymy z pozostałymi składnikami i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 3 równe części. Każdą rozwałkowujemy na placek wielkości blaszki (23X30cm), najlepiej wałkować od razu na papierze do pieczenia, gdyż ciasto źle się przenosi. Każdy placek pieczemy około 15 minut w 180 stopniach. Placki odstawiamy do ostudzenia.

    Masa serowa: budyń rozpuszczamy w mleku (pół szklanki). Ser łączymy z jajkami, cukrami, rozpuszczonym budyniem i krótko miksujemy (tylko do połączenia składników). Masło roztapiamy w większym rondelku, dodajmy zmiksowane składniki i cały czas mieszając (masa łatwo się przypala!) zagotowujemy masę. Od tego momentu gotujemy 10 minut na średniej mocy palnika (cały czas mieszając). Gotową masę odstawiamy do lekkiego przestudzenia.

    Jeden blat ciasta miodowego wkładamy na dno formy. Gdy masa serowa jest jeszcze ciepła, ale już nieco gęstsza wylewamy połowę na blat, rozprowadzamy równomiernie. Kładziemy drugi blat, lekko dociskamy i wylewamy resztę masy. Układamy trzeci blat.

    Polewa: czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki, rozpuszczamy z kąpieli wodnej z masłem. Polewą smarujemy wierzch ciasta, dekorujemy wiórkami.

    Gdy masa i polewa przestygną, ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy na kilka godzin (najlepiej całą noc) do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować