Sernik na plackach miodowych

4.49 (200 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Mam 28 lat, moją specjalnością są ciasta, które smakują szczególnie mojej siostrzenicy. Sernik jest pyszny, przepis dostałem od mamy.

Składniki:

  • Ciasto:
    ● 4 szkl. mąki pszennej
    ● łyżeczka sody
    ● 2 łyżki miodu
    ● 5 dag margaryny
    ● 2 łyżki śmietany
    ● 2 jajka
    ● 1 szkl. cukru
    Masa serowa:
    ● 1 kg białego sera
    ● 25 dag margaryny
    ● 2 szkl. cukru pudru
    ● 2 jajka
    ● op. cukru waniliowego
    ● skórka z cytryny
    ● 4 łyżki mleka
    ● 5 dag mąki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

4.49 (200 ocen)

Zobacz również:

Desery Placki

Sernik na plackach miodowych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miód i margarynę podgrzewamy,
    dodajemy śmietanę, mąkę
    i sodę, mieszamy. Jajka ubijamyz cukrem i zagniatamy z masą
    miodową na jednolite ciasto.
    Rozwałkowujemy na 4 cienkie
    placki i pieczemy 10-15 minut
    w wyłożonej papierem do pieczenia
    tortownicy (śr. 24 cm)
    w temp. 180 °C.
  • 2. Ser przepuszczamy przez
    maszynkę. Margarynę ucieramy
    z cukrem i jajkami, mieszamy
    z serem, dodajemy cukier
    waniliowy. Masę wkładamy do
    garnka i gotujemy 10 minut.
    Pod koniec dodajemy mąkę
    wymieszaną z mlekiem i startą
    skórkę z cytryny.
  • Sernik na plackach miodowych 3. Ostudzone placki przekładamy
    gorącą masą serową.
    Ciasto najlepiej smakuje następnego
    dnia.

Porady

● Placki warto upiec znacznie wcześniej, wtedy gorąca masa serowa będzie wolniej wsiąkać. ● Do masy serowej można dodać namoczone w rumie i osączone rodzynki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa serowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_02-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować