Sernik z zagęszczonym mlekiem na spodzie orzechowym

4.5 (179 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bardzo szybki sernik z dodatkiem zagęszczonego mleka zamiast cukru. Spód ciasta - to zmielone orzechy włoskie oraz powidła śliwkowe.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Forma: 20x25 cm
    Składniki ciasto:
    1 szklanka mąki tortowej
    1 szklanka 2-krotnie zmielonych orzechów włoskich
    2 żółtka
    10 dag masła
    Składniki masy serowej:
    3 kostki 3-krotnie zmielonego sera tłustego-60 dag
    ¾ puszki mleka słodzonego zagęszczonego(pojemność puszki 530 g)
    4 jajka
    1 budyń waniliowy
    1 cukier waniliowy
    Szczypta soli
    Papier do pieczenia
    Cukier puder do posypania ciasta
    4 łyżki powideł śliwkowych
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Powidła Powidła śliwkowe

Sernik z zagęszczonym mlekiem na spodzie orzechowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: na stolnicę przesypać mąkę, dodać masę orzechową, masło, żółtka, posiekać, zagnieść szybko ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 2 godziny.
    Do misy przełożyć ser, żółtka, mleko, budyń, cukier waniliowy,wymieszać składniki by się połączyły ze sobą składniki. Białka posolić, ubić sztywną pianę, dodać do masy serowej, delikatnie wymieszać.
    Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć rozwałkowane ciasto. Boki też wykleić ciastem. Posmarować powidłami śliwkowymi. Wylać masę serową, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 60 minut w temp. 175 stopni. Po upieczeniu i przestudzeniu ciasto posypać cukrem pudrem.

Porady

1. ciasto można oblać polewą czekoladową zamiast cukru pudru.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Powidła śliwkowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować