Przepyszny sernik który wciąga jak nic innego na świecie ;) Akcent truskawkowy w postaci dżemu zmiękczacza ciasto i nadaje mu delikatnego truskawkowego smaku co przywołuje mi od razu lato na myśl i pyszne czerwone truskaweczki ;)
1 godz. 30 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
Składniki na blaszkę 23 x 23 cm
Blaty miodowe:
500 g mąki pszennej
1/2 szkl cukru
1 łyżeczka sody
200 g masła
1/2 szkl miodu
2 jajka
Sernik gotowany:
około 700 g sera twarogowego
150 g masła
1 jajko
1/2 szkl cukru
3/4 opakowania budyniu bez cukru
3/4 łyżki mąki ziemniaczanej
Polewa czekoladowa:
6 łyżeczek cukru
3 łyżeczki kakao
25 g masła/margaryny
Dodatki:
dżem truskawkowy lub konfitura truskawkowa
garść siekanych orzechów
Sernik gotowany na miodowych blatach z dżemem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto
1. Z podanych składników zagniatamy ciasto i dzielimy na cztery równe części. Każda wałkujemy na szerokość blaszki.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, na papier dajemy ciasto i pieczemy.
Jeśli pieczemy po dwa blaty ciasta, najlepiej będzie je piec w termoobiegu w 160-170 stop. przez około 10-15 minut. Bez termoobiegu w 180 stop przez podobną ilość czasu.
Masa serowa
2. W dużym garnku rozpuszczamy masło wraz z cukrem. Dodajemy twaróg i jajko i energicznie mieszamy. Wszystko robimy na najmniejszym ogniu.
Kiedy się zagotuje, dodajemy budyń i mąkę ziemniaczaną. Całość gotujemy chwilę (może się tak zdarzyć że masa będzie wyglądać na zważoną - mi tak się stało, na szczęście okazało się że wystarczy wszystko zblędować i jeszcze raz zagotować i już :)
3. Gotową masę serową odstawiamy na chwilę do lekkiego przestygnięcia.
4. Układamy pierwszy blat ciasta w blaszce razem z papierem do pieczenia, wykładamy na całość trochę dżemu/konfitury i na to 1/3 masy serowej i tak postępujemy aż do wykończenia blatów.
Ostatni blat na wierzchu zostawiamy bez masy.
Polewa czekoladowa
5. W garnuszku umieszczamy wszystkie składniki na polewę czekoladową. Zagotowujemy i gotujemy do lekkiego zgęstnienia. Następnie polewamy ciasto i obsypujemy orzechami.
Gotowe ciacho odstawiamy na co najmniej 24 h do zmięknięcia blatów. Smacznego !!!
Komentarze