Sernik Gotowany Na Miodowych Blatach Z Dżemem Truskawkowym

4.5 (151 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Przepyszny sernik który wciąga jak nic innego na świecie ;) Akcent truskawkowy w postaci dżemu zmiękczacza ciasto i nadaje mu delikatnego truskawkowego smaku co przywołuje mi od razu lato na myśl i pyszne czerwone truskaweczki ;)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na blaszkę 23 x 23 cm

    Blaty miodowe:

    500 g mąki pszennej
    1/2 szkl cukru
    1 łyżeczka sody
    200 g masła
    1/2 szkl miodu
    2 jajka
    Sernik gotowany:
    około 700 g sera twarogowego
    150 g masła
    1 jajko
    1/2 szkl cukru
    3/4 opakowania budyniu bez cukru
    3/4 łyżki mąki ziemniaczanej
    Polewa czekoladowa:
    6 łyżeczek cukru
    3 łyżeczki kakao
    25 g masła/margaryny
    Dodatki:
    dżem truskawkowy lub konfitura truskawkowa
    garść siekanych orzechów
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Miodownik

Sernik gotowany na miodowych blatach z dżemem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto
    1. Z podanych składników zagniatamy ciasto i dzielimy na cztery równe części. Każda wałkujemy na szerokość blaszki.
    Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, na papier dajemy ciasto i pieczemy.
    Jeśli pieczemy po dwa blaty ciasta, najlepiej będzie je piec w termoobiegu w 160-170 stop. przez około 10-15 minut. Bez termoobiegu w 180 stop przez podobną ilość czasu.

    Masa serowa
    2. W dużym garnku rozpuszczamy masło wraz z cukrem. Dodajemy twaróg i jajko i energicznie mieszamy. Wszystko robimy na najmniejszym ogniu.
    Kiedy się zagotuje, dodajemy budyń i mąkę ziemniaczaną. Całość gotujemy chwilę (może się tak zdarzyć że masa będzie wyglądać na zważoną - mi tak się stało, na szczęście okazało się że wystarczy wszystko zblędować i jeszcze raz zagotować i już :)
    3. Gotową masę serową odstawiamy na chwilę do lekkiego przestygnięcia.
    4. Układamy pierwszy blat ciasta w blaszce razem z papierem do pieczenia, wykładamy na całość trochę dżemu/konfitury i na to 1/3 masy serowej i tak postępujemy aż do wykończenia blatów.
    Ostatni blat na wierzchu zostawiamy bez masy.

    Polewa czekoladowa
    5. W garnuszku umieszczamy wszystkie składniki na polewę czekoladową. Zagotowujemy i gotujemy do lekkiego zgęstnienia. Następnie polewamy ciasto i obsypujemy orzechami.
    Gotowe ciacho odstawiamy na co najmniej 24 h do zmięknięcia blatów. Smacznego !!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały Orzechy Miód Dżem owocowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować