Sernik Gotowany Na Miodowych Blatach Z Dżemem Truskawkowym

  • wyświetlono: 2228 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Przepyszny sernik który wciąga jak nic innego na świecie ;) Akcent truskawkowy w postaci dżemu zmiękczacza ciasto i nadaje mu delikatnego truskawkowego smaku co przywołuje mi od razu lato na myśl i pyszne czerwone truskaweczki ;)

gotowanietoproste
  • 12 porcje
  • 90min
  • Średni

Składniki

Składniki na blaszkę 23 x 23 cm

Blaty miodowe:

500 g mąki pszennej
1/2 szkl cukru
1 łyżeczka sody
200 g masła
1/2 szkl miodu
2 jajka
Sernik gotowany:
około 700 g sera twarogowego
150 g masła
1 jajko
1/2 szkl cukru
3/4 opakowania budyniu bez cukru
3/4 łyżki mąki ziemniaczanej
Polewa czekoladowa:
6 łyżeczek cukru
3 łyżeczki kakao
25 g masła/margaryny
Dodatki:
dżem truskawkowy lub konfitura truskawkowa
garść siekanych orzechów

Sposób przygotowania przepisu:

Sernik Gotowany Na Miodowych Blatach Z Dżemem Truskawkowym

  • 1. Ciasto
    1. Z podanych składników zagniatamy ciasto i dzielimy na cztery równe części. Każda wałkujemy na szerokość blaszki.
    Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, na papier dajemy ciasto i pieczemy.
    Jeśli pieczemy po dwa blaty ciasta, najlepiej będzie je piec w termoobiegu w 160-170 stop. przez około 10-15 minut. Bez termoobiegu w 180 stop przez podobną ilość czasu.

    Masa serowa
    2. W dużym garnku rozpuszczamy masło wraz z cukrem. Dodajemy twaróg i jajko i energicznie mieszamy. Wszystko robimy na najmniejszym ogniu.
    Kiedy się zagotuje, dodajemy budyń i mąkę ziemniaczaną. Całość gotujemy chwilę (może się tak zdarzyć że masa będzie wyglądać na zważoną - mi tak się stało, na szczęście okazało się że wystarczy wszystko zblędować i jeszcze raz zagotować i już :)
    3. Gotową masę serową odstawiamy na chwilę do lekkiego przestygnięcia.
    4. Układamy pierwszy blat ciasta w blaszce razem z papierem do pieczenia, wykładamy na całość trochę dżemu/konfitury i na to 1/3 masy serowej i tak postępujemy aż do wykończenia blatów.
    Ostatni blat na wierzchu zostawiamy bez masy.

    Polewa czekoladowa
    5. W garnuszku umieszczamy wszystkie składniki na polewę czekoladową. Zagotowujemy i gotujemy do lekkiego zgęstnienia. Następnie polewamy ciasto i obsypujemy orzechami.
    Gotowe ciacho odstawiamy na co najmniej 24 h do zmięknięcia blatów. Smacznego !!!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

stefankaświątecznydżem truskawkowysernik gotowanyz orzechamiz miodemna miodziez polewą czekoladowąprzepis_miesiąca1000miodownik z seremstefanekna miodowych blatachz dżemem truskawkowymserowy miodownikkruche blaty

Komentarze

Podobne przepisy

SERNIK GOTOWANY Z PIERNICZKAMI NA BISZKOPCIE

Dodane przez: Ostra Na Słodko

SERNIK GOTOWANY Z PIERNICZKAMI NA BISZKOPCIE

Na serniki zawsze mam ochotę i...

Sernik gotowany przełożony miodowymi plackami z orzechowym krokantem

Dodane przez: Patrycja33

Sernik gotowany przełożony miodowymi plackami...

Proponuje Wam pyszny sernik gotowany,...

00

Dodane przez: roksinia

Sernik na gotowanym budyniu

sernik, który uda się każdemu

Sernik gotowany na żółtkach

Dodane przez: JustKuchcik

Sernik gotowany na żółtkach

Kremowy sernik gotowany na samych...

Gotowany Sernik Na Herbatnikach Z Borówkami

Dodane przez: gotowanietoproste

Gotowany Sernik Na Herbatnikach Z Borówkami

Kolejny przepis z borówkami. Pyszny,...

Sernik na zimno z musem truskawkowym

Dodane przez: AnetaJ

Sernik na zimno z musem truskawkowym

Ciasto jest bardzo łatwe i szybkie...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE