Sernik na herbatnikach

5 (1 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Wspaniały, smaczny i delikatny sernik na przyjęcie.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki:
    Ser biały trzykrotnie zmielony 1 kg
    Herbatniki 3 paczki
    Jajka 8 szt.
    Cukier 2 szklanki
    Masło 15 dag
    Mąka pszenna 2 łyżki
    Mąka ziemniaczana 2 łyżki
    Aromat pomarańczowy do smaku
    Skórka pomarańczowa 2 dag
    Wiórki kokosowe 2 łyżki
    Szczypta soli
    Tłuszcz do formy
    Składniki na polewę:
    Czekolada gorzka 1 tabliczka
    Śmietanka 18%
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Sernik na herbatnikach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie polewy:
    Śmietankę wlać do rondla, dodać pokruszoną czekoladę i na wolnym ogniu doprowadzić do wrzenia, cały czas mieszając. Zdjąć z ognia i gdy polewa zacznie gęstnieć polać sernik.
    Wykonanie masy serowej:
    Jajka wbić oddzielając białka od żółtek. Białka ubić z solą na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem i masłem na puszystą masę, dodać ser, obie mąki, aromat do smaku, zmiksować. Masę serową delikatnie połączyć łyżką z ubitą pianą z białek, dodać wiórki kokosowe, skórkę z pomarańczy i jeszcze raz delikatnie wymieszać. Formę wysmarować tłuszczem, ułożyć herbatniki i wyłożyć masę serową i wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 50 minut. Po upieczeniu ostudzić i polać przygotowaną polewą, po czym wstawić do lodówki. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować