Gryczaki z tartymi ziemniakami

1 (1 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Wspaniałe danie na obiad, smakuje wybornie i każdy może je przyrządzić.

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ziemniaki duże 5 szt.
    Kasza gryczana 1 szklanka
    jajka 2 szt.
    Mąka pszenna 2 łyżki
    Sól i pieprz do smaku
    Olej do smażenia
    Składniki na sos grzybowy:
    Grzyby suszone 10 szt.
    Cebula biała 1 szt.
    Śmietana ½ szklanki
    Mąka pszenna 1 łyżka
    Sól do smaku, pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

1 (1 ocen)

Zobacz również:

Roladki drobiowe

Gryczaki z tartymi ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie sosu:
    Grzyby obgotować, pokroić w kostkę i podsmażyć z posiekaną cebulą. Podlać szklanką wody i gotować do miękkości grzybów. Śmietanę wymieszać z mąką, i wlać do gotującego się sosu. Doprawić do smaku sola i pieprzem
    Wykonanie gryczaków:
    Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i odcisnąć z nadmiaru soku przez gazę. Kaszę ugotować według opisu na opakowaniu. Następnie połączyć wszystkie składniki, doprawić do smaku solą i pieprzem i jeszcze raz dokładnie wyrobić masę. Formować na dłoni małe, zgrabne placuszki i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Podawać z przyrządzonym sosem. SMACZNEGO.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować