Aksamitny sernik z dużą ilością chałwy na cieniutkim kruchym cieście ,delikatny a jednocześnie wyrazisty w smaku ....Atrakcyjnie wygląda na talerzu i jest warty większej uwagi.
1 godz. 15 min
Składniki:
Ciasto kruche:
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
100 g masła
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
16 g cukru waniliowego
1 łyżka śmietany 18%
1 żółtko
Masa chałwowa:
80 dag twarogu półtłustego
300 g chałwy waniliowej
5 jaj
2 łyżki masła
1 szklanka cukru
1 budyń śmietankowy
1/2 szklanki mleka
16 g cukru waniliowego
Polewa:
100 ml mleka
15 dag chałwy waniliowej
Dodatkowo:
czekoladowe kropelki do ciast
10 dag pokruszonej chałwy
Sernik mega chałwowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia,dodać masło,cukier cukier waniliowy śmietanę żółtko i szybko zagnieść ciasto kruche.Włożyć na 30 minut do lodówki. Po upływie tego czasu ciastem wylepić dno okrągłej tortownicy o średnicy 26 cm.Na dno wysypać czekoladowe kropelki.
2.MASA:Ser zmielić w maszynce do mięsa,zmiksować z cukrem cały czas ucierając wbijać do masy po jednym jajku,budyń rozpuścić w mleku i wlać do masy ,dodać pokruszoną na drobno chałwę i masło,miksować do momentu aż masa będzie aksamitnie gładka.Całość wylać na kruchy spód.Sernik piec 50-60 minut w temp 180*c.Po upieczeniu studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.
3.POLEWA: W rondelku zagotować mleko zestawić z ognia dodać pokruszoną chałwę i lekko podgrzewać aż masa będzie jednolita i zacznie gęstnieć..
4.Wylać na przestudzony sernik,wyrównać łyżką gdy zastygnie udekorować pokruszoną chałwą i zostawić do całkowitego zastygnięcia ciasta.Najlepiej na całą noc.
Komentarze