Sernik chałwowy

4.43 (151 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 13 godz.
  • Dla 1 osoby

ciężko się od niego oderwać

  • 13 godz.
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • SPÓD

    250 gram ciastek pełnoziarnistych
    100 gram masła

    MASA SEROWA

    1 kilogram sera twarogowego śmietankowego
    3/4 szklanki cukru
    5 dużych jajek
    200 gram śmietanki 30 %
    4 łyżki mąki ziemniaczanej
    300 gram chałwy waniliowej

    POLEWA CHAŁWOWA

    300 gram chałwy
    1 szklanka śmietanki 36 %
Wystaw ocenę:

4.43 (151 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Sernik chałwowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPÓD

    Ciasta rozkruszyć lub zmielić w malakserze.
    Masło roztopić i ostudzić.
    Wlać do rozkruszonych ciastek i dokładnie wymieszać.
    Spód tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
    Na dno wyłożyć ciastka z masłem.
    Wyrównać ugniatając.

    MASA SEROWA

    Ser wymieszać mikserem z cukrem i pokruszoną chałwą.
    Cały czas mieszając dodawać po jednym jajku.
    Dodać pozostałe składniki i wymieszać tylko do połączenia się produktów.
    Masę serową wylać herbatnikowy spód.
    Wyrównać.

    Na niższej półce piekarnika wstawić naczynie żaroodporne z wodą.
    Na wyższej półce piekarnika wstawić sernik.
    Włączyć piekarnik na 170 st.
    Piec 1 godzinę.
    Ostudzić.

    POLEWA

    Śmietankę przelać do garneczka.
    Dodać pokruszoną chałwę.
    Podgrzewać cały czas mieszając, do czasu, aż lekko zgęstnieje.
    Zdjąć z palnika.
    Delikatnie przestudzić.
    Polać wierzch sernika.

    Ciasto wstawić do lodówki na minimum 12 godzin.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chałwa Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować