Sernik chałwowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.SPÓD
Ciasta rozkruszyć lub zmielić w malakserze.
Masło roztopić i ostudzić.
Wlać do rozkruszonych ciastek i dokładnie wymieszać.
Spód tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Na dno wyłożyć ciastka z masłem.
Wyrównać ugniatając.
MASA SEROWA
Ser wymieszać mikserem z cukrem i pokruszoną chałwą.
Cały czas mieszając dodawać po jednym jajku.
Dodać pozostałe składniki i wymieszać tylko do połączenia się produktów.
Masę serową wylać herbatnikowy spód.
Wyrównać.
Na niższej półce piekarnika wstawić naczynie żaroodporne z wodą.
Na wyższej półce piekarnika wstawić sernik.
Włączyć piekarnik na 170 st.
Piec 1 godzinę.
Ostudzić.
POLEWA
Śmietankę przelać do garneczka.
Dodać pokruszoną chałwę.
Podgrzewać cały czas mieszając, do czasu, aż lekko zgęstnieje.
Zdjąć z palnika.
Delikatnie przestudzić.
Polać wierzch sernika.
Komentarze