Sernik wiele ma wcieleń. Zależnie od składników, jakich użyjemy do jego przygotowania – a nie chodzi tylko o ser, sposobu pieczenia i wielu innych czynników -  to ciasto może mieć zupełnie inną konsystencję, strukturę. Warto eksperymentować, łącząc ze sobą różne rodzaje serów, dodając jogurt, śmietanę czy nawet... ziemniaki! Tradycyjny polski sernik robi się z wiejskiego twarogu zmielonego dwu- lub trzykrotnie. Nie powinien on być za suchy i za chudy, bo sernik będzie się kruszyć. Dziś bardzo chętnie sięgamy po ułatwienie, jakim jest niewątpliwie ser w wiaderku. Niezależnie od tego, jaki ser kupisz, do masy dodaje się jajka, masło, mąkę (pszenną lub ziemniaczaną), cukier... Nie przesadź z mąką - zagęszcza ona sernik, usztywnia jego strukturę, sprawia jednak, że staje się bardziej podobny do ciasta, ale może być za suchy.

Dozwolone są i inne dodatki, zależnie od przepisu - może to być kakao, rozpuszczona w kąpieli wodnej czekolada, orzechy, bakalie, pokruszone ciasteczka, sok i skórka z cytrusów. Możliwości jest bardzo wiele, bo i przepisów na sernik nie brakuje.

Sernik można upiec też z puszystego włoskiego sera ricotta (znakomity jest szczególnie ze skórką cytryny), serka philadelphia (np. sernik nowojorski), do wielu przepisów wykorzystuje się też tłusty mascarpone lub mieszankę kilku serów.

Jak upiec sernik idealny

Nie jest to prosta sztuka - sernik ma tendencje do mocnego wyrastania, ale często równie mocno opada, pęka i staje się zbity i nieciekawy. Pierwsza zasada, którą warto zapamiętać, żeby tego uniknąć, zaleca powolne studzenie sernika - najpierw w zamkniętym piekarniku, później w temperaturze pokojowej - do całkowitego wystygnięcia. Sernikowi najbardziej zaszkodzić może właśnie gwałtowna zmiana temperatury, więc powstrzymaj się i nie zaglądaj do piekarnika ani nie podjadaj ciepłego sernika - niech wystygnie i cieszy w stu procentach!

Jeśli twojemu sernikowi wciąż daleko do ideału, wypróbuj pieczenie w kąpieli wodnej. Pozwoli ci ono uzyskać sernik gładki i równy jak stół. Nie wyrośnie wprawdzie zbyt mocno, ale i nie opadnie. Na czym polega pieczenie w kąpieli wodnej? Formę z sernikiem owiń szczelnie folią aluminiową (jeśli ma odpinane dno) i wstaw do większego naczynia żaroodpornego. Całość wstaw do rozgrzanego piekarnika - teraz uzupełnij naczynie wrzątkiem tak, aby sięgało do wysokości około połowy formy z sernikiem.

Zależnie od przepisu, sernik może wymagać dodania od 3 do nawet 10 jaj na kilogram sera. Czasem dodaje się je w całości, a czasem żółtka osobno, a następnie białka ubite na sztywną pianę. Ogólnie jajka działają spulchniająco, ale piana z ubitych na sztywno białek może spowodować, że sernik szybko opadnie. Wybieraj dobrej jakości jaja, najlepiej wiejskie - to mit, że do ciasta można dać gorsze, sernik ci tego nie wybaczy!

Spód sernika

Oczywiście bez niego sernik też może być pyszny, ale przyznajcie - chrupiący spód dodaje mu cennej chrupkości i smaku. Można upiec kruche ciasto, a można ułatwić sobie zadanie, mieszając pokruszone herbatniki lub inne ciasteczka z roztopionym masłem. Rozwiązanie sprawdza się tak w sernikach na zimno, jak i tych pieczonych. Doskonały sernik wiedeński obywa się jednak bez spodu - broni się klasycznym smakiem i struktura serowej masy. Złocista, zrumieniona skórka sernika wygląda niezwykle apetycznie, ale uroku doda jej jeszcze cukier puder i polewa czekoladowa lub domowa konfitura.

Zobacz też przepisy na sernik wielkanocny i sernik z bakaliami.