REKLAMA

Delikatny sernik na biszkoptach

wyświetlono: 99505 | dodany do książki kucharskiej: 32 | polecenia: 3

Sernik na biszkoptach to pyszne ciasto. Niezwykle delikatny, wilgotny sernik jest bardzo szybki w wykonaniu. Pieczony na spodzie z biszkoptów i polany pistacjową czekoladą wygląda i smakuje fantastycznie. Wychodzi równy na całej powierzchni, więc nie musicie się bać, że jego środek się zapadnie. Sprawdźcie przepis na sernik na biszkoptach i przygotujcie go sobie na podwieczorek!

opublikowany: 10.06.2020
Udostępnij Pinterest
  • 60 min

Składniki:

  • 1 kg sera białego mielonego (wiaderkowego)
    6 jajek
    2 budynie waniliowe
    1 szklanka cukru
    2 szklanki mleka
    2 opakowania cukru waniliowego

    2 paczki okrągłych biszkoptów
    2 tabliczki nadziewanej czekolady o smaku pistacjowym
Ocena:

(średnia 4.8 z 210 głosów)

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywną pianę. Ser zmiksować z żółtkami, cukrem, cukrem waniliowym i budyniem. Wlać mleko, wymieszać (masa będzie bardzo rzadka). Dodać pianę z białek, wymieszać łyżką. W prostokątnej formie ułożyć biszkopty. Masę serową wyłożyć na początku łyżką na środki biszkoptów (wtedy nie wypłyną na wierzch), potem wylać resztę prosto z miski. Piec ok. 1 godziny w 180°C. Wystudzić. 1 i 1/4 czekolady rozpuścić na parze, wylać na sernik, rozsmarować. Resztę czekolady zetrzeć na tarce o dużych oczkach i posypać po jeszcze płynnej czekoladzie. Sernik na biszkoptach gotowy!

Notka redakcyjna

Szybki sernik na biszkoptach

Sernik z biszkoptami to jeden z klasyków wśród ciast. Delikatna serowa masa w połączeniu z miękkimi biszkoptami smakuje wspaniale. Warto upiec to ciasto nie tylko wtedy, kiedy wpadną do nas z wizytą goście. Nasz przepis na sernik pieczony na biszkoptach zakłada dodanie do masy serowej budyniu, co sprawia, że ma on jeszcze lepszy smak i konsystencję.

Sernik z wiaderka na biszkoptach przygotowujemy z już zmielonego twarogu. Kupując jednak ser w wiaderku, warto wczytać się w jego skład. Niech będzie jak najkrótszy. Możemy także skorzystać ze zwykłego twarogu i zmielić go w maszynce do mielenia mięsa. Zróbmy to przynajmniej trzykrotnie, będziemy wtedy mieć pewność, że sernik na biszkoptach będzie kremowy i pyszny. Jeśli często przygotowujecie serniki, warto kupić porządną maszynkę do mielenia. Własnoręcznie zmielony ser ma tę przewagę nad kupnym, że możemy dostosować jego konsystencję do danego wypieku czy deseru.

Puszysty sernik na biszkoptach

Jeśli nie mamy pod ręką biszkoptów, możemy użyć kilku różnych zamienników. Spód do sernika z biszkoptów można zastąpić na przykład ciastem kruchym lub własnoręcznie upieczonym biszkoptem. Ciekawą opcją jest zrobienie pysznego ciasta, jakim jest sernik na herbatnikach w tortownicy. Biszkopty zastępujemy wtedy herbatnikami i ciasto nadal jest szybkie i łatwe do zrobienia.

Jak zrobić sernik na zimno na biszkoptach?

Inną opcją jest przygotowanie sernika na zimno. To bardzo proste, wystarczy kupić masę serową w wiaderku lub przygotować własną, której nie trzeba piec. Zazwyczaj dodaje się do niej niewielką ilość żelatyny i cukier. Na wierzch sernika na zimno warto przygotować galaretkę owocową.

Porady

Zamiast biszkoptów sernik można upiec na podpieczonym wcześniej kruchym spodzie.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: LenaGotuje IMG_20200519_112552

Sernik gotowany na biszkoptach

Puszysty, miękki sernik z kokosem. Jest szybki i bardzo łatwy w wykonaniu. Zachwyci każdego!

kategoria: serniki Desery opublikowany: 03.01.2017 | wyświetlono: 2785 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0
Dodane przez: Elisa hahaha 015

Gotowany sernik na podłużnych biszkoptach

Rozpływa się w ustach. Aksamitnie delikatny sernik.

kategoria: Ciasta do kawy serniki Desery biszkopty opublikowany: 29.09.2020 | wyświetlono: 846 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE