Sernik na mleku kokosowym z dodatkiem suszonej żurawiny i kandyzowanej skórki pomarańczy, pokryty polewą z czekolady deserowej i kawy. Ciasto w sam raz na wykwintny poczęstunek dla gości.
1 godz. 30 min
Więcej niż 10 osób
Składniki:
180 g okrągłych biszkoptów
750 g twarogu półtłustego
400 ml mleka kokosowego
9 żółtek
2/3 szklanki cukru
1 opakowanie budyniu bez cukru o smaku waniliowym (opakowanie na ½ L płynu)
100 g suszonej żurawiny (cięta)
100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
Sernik kokosowy z bakaliami i polewą czakoladowo – kawową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wyścieloną papierem do pieczenia formę (25 x 40) wyłożyć biszkoptami.
2.Twaróg, mleko kokosowe, żółtka oraz cukier zblendować na jednolitą masę. Wsypać proszek budyniowy i wymieszać, a następnie całość wyłożyć na biszkopty. Wierzch posypać bakaliami. Piec 50 min w temp. 180°C. Gotowy sernik wystudzić.
3.Przygotować polewę – do rondelka wlać mleko, dodać połamaną czekoladę, wsypać kawę. Składniki, mieszając, podgrzewać na małym ogniu, aż powstanie gładka polewa. Następnie masę lekko wystudzić i polać sernik.
Komentarze