Sernik wiedeński z bakaliami i polewą czekoladową

4.5 (197 ocen)

Kremowy sernik bez spodu, taki lubię najbardziej :)

Składniki:

  • 1 kg tłustego sera – użyłam kupionego na targu sera „od baby”
    5 dag rodzynek
    rum do namoczenia rodzynek
    10 dag smażonej skórki pomarańczowej
    10 dag masła
    1 szklanka drobnego cukru do wypieków
    5 dużych jajek
    1 łyżka mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej +1 łyżka do bakalii
    pół łyżeczki aromatu rumowego
    POLEWA:
    5 dag mlecznej czekolady
    2 dag masła
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik wiedeński z bakaliami i polewą czekoladową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rodzynki zalać niewielką ilością rumu i pozostawić do napęcznienia.
    Ser dwukrotnie przepuścić przez maszynkę do mielenia.
    Blaszkę o wymiarach 23x28 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  • 2. Miękkie masło zmiksować z cukrem na puszystą jasną masę.
    Do masy dodać najpierw po jednym jajku, każde starannie miksując, a następnie partiami zmielony ser.
    Wymieszać z obiema mąkami i aromatem rumowym.
  • 3. Piekarnik rozgrzać do 145-150 stopni z termo obiegiem (165-170 bez termo obiegu).
    Rodzynki osączyć, wymieszać ze skórką pomarańczową i łyżką mąki ziemniaczanej, dodać do masy serowej i wymieszać łyżką.
  • 4. Masę nałożyć do przygotowanej blaszki.
    Piec 70-90 minut. Gdyby sernik za mocno się rumienił, przykryć kawałkiem folii aluminiowej. Pozostawić w piekarniku do wystudzenia.
  • 5. POLEWA: czekoladę z masłem stopić na parze, wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Polać wierzch wystudzonego sernika i pozostawić do stężenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować