Kremowy sernik bez spodu, taki lubię najbardziej :)
Składniki:
1 kg tłustego sera – użyłam kupionego na targu sera „od baby”
5 dag rodzynek
rum do namoczenia rodzynek
10 dag smażonej skórki pomarańczowej
10 dag masła
1 szklanka drobnego cukru do wypieków
5 dużych jajek
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej +1 łyżka do bakalii
pół łyżeczki aromatu rumowego
POLEWA:
5 dag mlecznej czekolady
2 dag masła
Sernik wiedeński z bakaliami i polewą czekoladową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rodzynki zalać niewielką ilością rumu i pozostawić do napęcznienia.
Ser dwukrotnie przepuścić przez maszynkę do mielenia.
Blaszkę o wymiarach 23x28 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
2.Miękkie masło zmiksować z cukrem na puszystą jasną masę.
Do masy dodać najpierw po jednym jajku, każde starannie miksując, a następnie partiami zmielony ser.
Wymieszać z obiema mąkami i aromatem rumowym.
3.Piekarnik rozgrzać do 145-150 stopni z termo obiegiem (165-170 bez termo obiegu).
Rodzynki osączyć, wymieszać ze skórką pomarańczową i łyżką mąki ziemniaczanej, dodać do masy serowej i wymieszać łyżką.
4.Masę nałożyć do przygotowanej blaszki.
Piec 70-90 minut. Gdyby sernik za mocno się rumienił, przykryć kawałkiem folii aluminiowej. Pozostawić w piekarniku do wystudzenia.
5.POLEWA: czekoladę z masłem stopić na parze, wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Polać wierzch wystudzonego sernika i pozostawić do stężenia.
Komentarze