Sernik gotowany

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Czy sernik zawsze musi być pieczony? A może tak wybrać wersję gotowaną? Polecam mój sprawdzony przepis.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    60 dag mąki pszennej
    200 g miękkiego masła
    3/4 szk. cukru trzcinowego
    2 jajka wiejskie (temperatura pokojowa)
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa twarogowa:
    1 kg twarogu półtłustego
    100 g masła
    1 szkl. cukru trzcinowego
    3 jajka wiejskie
    1 budyń śmietankowy
    1/2 szk. mleka
    sok z 1/2 cytryny
    Lukier:
    1 szkl. cukru pudru
    sok z 1/2 cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Sernik gotowany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sitko do miski. Dodać cukier, jajka i pokrojone masło. Zagnieść jednolite kruche ciasto. Dać do lodówki na pół godziny, aby nieco stężało. Tortownicę o średnicy 25 cm lub foremkę o wymiarach 24x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylepić formę ciastem i piec w nagrzanym piekarniku w 180 st. C 25 - 30 minut. Następnie w taki sam sposób upiec drugą część ciasta.
    Przygotować masę twarogową. Twaróg przepuścić trzy razy przez maszynkę do mięsa. W garnku rozpuścić masło. Dodać zmielony twaróg, cukier, lekko ubite jajka, budyń rozpuszczony w mleku. Wszystko dokładnie wymieszać i zagotować . Cały czas mieszać. Masa powinna być podobna do gęstego budyniu. Po wystudzeniu wymieszać z sokiem z cytryny.
    Następnie jeden z placków umieścić w foremce. Na to wylać masę twarogową. Przykryć drugim plackiem. Polukrować lukrem z cukru pudru i soku z cytryny. Dać do lodówki na jedną dobę. Ciasto pięknie stężeje, ale musi być dobę w chłodzie. Inaczej będzie się "rozjeżdżać".
    Gdy minie doba zdjąć obręcz tortownicy, kroić i podawać. Jest przepyszny! Z każdym dniem smaczniejszy!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować