Sernik gotowany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kruche blaty:
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy posiekane masło, jajka, śmietanę i cukier. Zagniatamy ciasto. Wstawiamy do lodówki na ok 30 minut.
Ciasto dzielimy na 3 części. Wałkujemy na średniej grubości. Pieczemy ok 20 minut w temperaturze 180 stopni. Odstawiamy do wystygnięcia.
2.Masa serowa:
Masło roztapiamy z cukrem oraz cukrem z wanilią na średnim ogniu. Dodajemy ser, jajka, cały czas mieszając. Budynie rozpuszczamy w mleku , dodajemy do gorącej masy serowej. Mieszamy.
Warstwy układamy następująco:
Kruchy blat
1/2 masy serowej
Kruchy blat
1/2 masy serowej
Kruchy blat
Obciążamy i po ostygnięciu wstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc. Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dekorujemy sernik.
3.Uwagi !
Babcia do sernika dodawała olejek arakowy i najczęściej posypywała go cukrem pudrem. Sernik można przełożyć herbatnikami.
Komentarze