Waniliowy sernik gotowany

5 (159 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Sernik bez pieczenia. Prawdziwa słodka gratka, delikatny w smaku o budyniowo-kremowej konsystencji, na warstwie maślanych herbatników, choć ma w sobie białą czekoladę nie jest przesłodzony. Idealny. Nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych, wyjdzie każdemu.

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Kwadratowa tortownica 24/24 cm

    1 kg mielonego twarogu z wiaderka używam Piątnica
    5 jajek
    20 dag masła
    ½ szklanki cukru
    16 g cukru z prawdziwą wanilią
    ½ tabliczki białej czekolady
    2 budynie waniliowe Dr.Oetker
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    ½ szklanki mleka
    35 dag herbatników maślanych
    Biała czekolada do dekoracji
Wystaw ocenę:

5 (159 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Waniliowy sernik gotowany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Masa serowa 1. Masło przełożyć do garnka, rozpuścić, dodać twaróg, wbić jajka, wsypać cukry oraz dodać połamaną na kawałki czekoladę, postawić garnek na średnim ogniu na kuchence, mieszać rózgą aż masa się rozpuści i połączy. Budynie i mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w mleku, wlać do masy serowej cały czas mieszając ugotować tak jak gotujemy zwykły budyń, masa zgęstnieje.
  • Sernik w blaszce 2. Blaszkę wyłożyć papierem pergaminowym, wyłożyć jedną warstwę herbatników, wylać połowę ciepłej masy, wyrównać, ułożyć herbatniki, zalać resztą masy i przykryć ostatnią warstwą herbatników, udekorować rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.

    Pozostawić w temp pokojowej do ostygnięcia, następnie włożyć na całą noc do lodówki aż sernik stężeje.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały Wanilia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować